Vše funguje, pochvaluje si Marková. Po skromných měsících vyhlíží nabitý turnajový plán

- David Schlegel, Marek Bartošík

Johana Marková se stala jedinou Češkou, která se na právě konaném turnaji I.ČLTK Prague Open prokousala kvalifikací. Jednadvacetiletá hráčka následně v prvním kole hlavní soutěže padla po velkém boji s Karman Kaur Thandiovou 5:7, 7:6(6) a 3:6. Ještě před tímto utkáním poskytla rozhovor Tenisovému světu, v němž mimo jiné zhodnotila první měsíce letošní sezóny. „Výsledkově jsem určitě ráda za semifinále v Antalyi, ale celkově jsem spokojená za všechny odehrané zápasy,“ zmínila 392. tenistka žebříčku WTA.

Johano, jak zatím hodnotíte probíhající sezónu?
Jsem strašně ráda, že jsem tady v Praze zvládla projít celkem silnou kvalifikací, což pro mě hodně znamená (Marková porazila Belgičanku Laru Saldenovou a poté krajanku Anastasii Zaryckou, pozn. red.). Na Štvanici se mi hraje celkem dobře, je to můj domácí klub, takže se tam vždy cítím výborně. Obecně jsem se začátkem sezóny zatím spokojená. Jenom mě mrzí, že jsem neodehrála tolik turnajů, kolik bych si přála, ale to je v téhle době těžké.

Naposledy jste startovala ve švýcarské Bellinzoně, kde jste v kvalifikaci na turnaj dotovaný 60 tisíci dolary prohrála s pozdější finalistkou Lucií Bronzettiovou 3:6, 4:6. Tušila jste, že to vaše soupeřka dotáhne tak daleko?
Po zápase bych to nejspíš neřekla. Moje hra jí dost nevyhovovala a díky tomu jsem se dostala na 4:0 ve druhém setu. Nicméně v tu chvíli jsem nehrála svůj nejlepší tenis a soupeřka taky ne. Postupně jsem viděla všechny její zápasy až do semifinále, hrála lépe a lépe. Myslím, že si zasloužila uhrát tak skvělý výsledek.

Ve čtyřhře jste zaznamenala několik výborných výsledků. S Anastasií Detiuc jste porazily i dvojici Marozavaová, Mituová, přičemž obě tyto tenistky mají zkušenosti z grandslamů. Přemýšlela jste už i o tom, že byste se více soustředila na čtyřhru?
Zatím ne, dávám přednost singlům. A když můžu, snažím se všude hrát debl, protože je to dobrý trénink a baví mě to. Chtěla bych si udržet co nejlepší žebříček a taky samozřejmě vnímám, že s Nasťou hrajeme dobrého debla a máme šanci se někam dostat.

Turnaj na Štvanici je teprve vaším pátým v letošní sezóně. Proč těch startů zatím nebylo více?
Bohužel mě v zimě na nějakou dobu vyřadil koronavirus, po kterém mi zabralo trochu času se vrátit do formy. A myslím, že problémem je i málo turnajů, není moc z čeho vybrat a všechny jsou těžké. Od května už je však situace lepší, a proto věřím, že toho objedu více než v zimě.

Jaký jste vlastně měla průběh onemocnění koronavirem?
Řekla bych, že průběh jsem měla mírný. Symptomy až na kašel všechny, včetně ztráty čichu a chuti. Nicméně více než průběh mě překvapil pozdější stav, kdy jsem měla velký problém s fyzickou zátěží. Zadýchala jsem se i při chůzi do schodů, natož při hraní tenisu.

V jaké se aktuálně cítíte tenisové pohodě? A kam zamíříte po turnaji v Praze, kde vás ještě čeká čtyřhra s Anastasií Detiuc?
Na tento turnaj jsem měla nějaký čas se připravit, takže se herně cítím dobře a vše funguje, jak má. Po Praze týden potrénuji a poté se nejspíš pojedu rozehrát na patnáctku do Chorvatska. A následně mě čekají dvě pětadvacítky v řadě, nejspíš ve Slovinsku.