Češi v akci: Kvitová a Štěpánek postupují v Madridu, Plíšková se Strýcovou naopak končí

- Jakub Mezlík

Hned tři Češky se představí v odpoledním programu v Madridu. Po vyřazení Karolíny Plíškové se naopak z postupu do dalšího kola raduje Petra Kvitová, která opět nepřišla o podání a dostala se do osmifinále.

Karolína Plíšková nastoupila ke svému zápasu proti Američance McHaleové už v poledne, ale roli turnajové třináctky nepotvrdila a prohrála ve dvou setech 6:7, 4:6. 

V prvním setu přišla Plíšková o servis hned v prvním gemu, a ač se dokázala nadvakrát vrátit do hry (přišla o podání také v devátém gemu) a vypracovala si dokonce setbol, tak v tiebreaku první sady na americkou sokyni vůbec nestačila a prohrála zkrácenou hru v poměru 3:7.

Ve druhém setu se role, alespoň se tak zdálo, zcela otočily a hned v první hře se Plíšková dostala k servisu McHaleové. Ta ovšem vzápětí rebrejkla a vyrovnanou partii rozhodla v desátém gemu, ve kterém si při podání Plíškové vypracovala první mečbol a ten také dokázala proměnit.

Za svou obhajobou vykročila v Madridu skutečně suverénně Petra Kvitová a po nedělní výhře si připsala na konto další úspěch v podobě vyřazení Rusky Jeleny Vesninové, které povolila vypracovat si za celé utkání pouhé dva brejkboly, ale ani jeden už nedovolila soupeřce využít.

Kvitová naopak sama vybojovala pět brejkbolů, z nichž tři proměnila. Třikrát tedy prorazila Rusce servis a po výhře 6:3 a 6:3 postoupila již do třetího kola, kde se střetne s další Ruskou Darjou Gavrilovovou. V Madridu navíc pokračuje ve skvělých výkonech na servisu, který v obou střetnutích ještě ani jednou neprohrála.

Konec v singlu přichází pro Barboru Strýcovou, jíž se stala osudnou další americká tenistka. Madison Keysová si dokázala ve společném střetnutí vícekrát podržet servis a Báře tak ani dva brejky nepomohly k tomu, aby utkání dokázala více zdramatizovat. Loučí se tak ve druhém kole po porážce dvakrát 3:6.

Plíšková se Strýcovou končí i v deblu

Pro Karolínu Plíškovou navíc skončil turnaj Mutua Madrid Open i ve čtyřhře, kde po boku Julie Görgesové prohrála v úvodním kole ve dvou setech s americko-ruským párem Kingová, Kudrjavcevová 4:6 a 2:6.

Nepodařilo se jí tak navázat na dřívější postup jejích krajanek Lucie Hradecké a Andrey Hlaváčkové, které ve dvou sadách vyřadily ukrajinský pár Bondarenkovou a Savčukovou. Konec v turnaji i ve čtyřhře pak potkal rovněž Barboru Strýcovou. Ta spojila své síly s Květou Peschkeovou, ale nad jejich síly byl česko-ruský pár Kateřina Siniaková, Margarita Gasparjanová, jež je udolaly 10:6 v supertiebreaku.

Štěpánek dál vítězí

Radek Štěpánek, který již zvládl v Madridu dvě kvalifikační kola, si na svůj zápas prvního kola s Kanaďanem Vaskem Pospisilem musel počkat až do večerních hodin a nakonec svedl se svým soupeřem velmi dramatickou bitvu. Po první sadě, kterou ovládl jednoznačně 6:1, se na dvorci strhla vyrovnaná partie, již ve druhém setu rozhodl až tiebreak. V něm byl úspěšnější kanadský tenista, který si vynutil rozhodující třetí set.

V závěrečné si oba tenisté sebrali podání ve třetím a čtvrtém gemu a rozhodující brejk přišel při podání Pospisila v sedmém gemu, kdy čistou hrou uspěl český veterán a utkání se mu podařilo doservírovat. Výrazně Štěpánkovi pomohla zejména hra do Pospisilova bekhendu, což kanadskému tenistovi způsobovalo velké problémy. Trpělivost, s jakou Štěpánek udržoval svou taktiku, mu přinesla kýžené ovoce v podobě vítězství.

V dalším kole na českého tenistu, jenž v Madridu vyhrál třetí zápas v řadě, čeká druhý nasazený Brit Andy Murray.

Na solidně obsazeném challengeru v Římě se představil v utkání prvního kola mladík Adam Pavlásek, jehož zápas s Mariusem Copilem z Rumunska byl ale nadvakrát přerušen kvůli dešti a po vyhraném prvním setu a za stavu 2:3 v sadě druhé se nakonec dohrávka utkání odložila na úterní dopoledne.

Pavlásek tak bude muset svou roli favorita potvrdit i zítra, kdy by za jiných okolností měl volno v případě dotažení zápasu do vítězného konce. Během úterý ke svému zápasu nastoupí i Jiří Veselý, jehož střetnutí s Turkem Ilhanem bylo odloženo rovněž. Na rozdíl od Pavláska se ale Veselý vůbec na kurt nedostal.


ATP/WTA WORLD TOUR

Mutua Madrid Open (ATP, antuka, 1. kolo)

RADEK ŠTĚPÁNEK (Q) - Vasek Pospisil (CAN) 6:1, 6:7, 6:4

Mutua Madrid Open (WTA, antuka, 2. kolo)

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (13) - Christina McHaleová (USA) 4:6, 6:7

PETRA KVITOVÁ (5) - Jelena Vesninová (RUS) 6:3, 6:3

BARBORA STRÝCOVÁ - Madison Keysová (USA) 3:6, 3:6

1. kolo čtyřhry
Julia Görgesová (GER), KAROLÏNA PLÏŠKOVÁ - Vania Kingová (USA), Alla Kudrjavcevová (RUS) 4:6, 2:6
ANDREA HLAVÁČKOVÁ, LUCIE HRADECKÁ - Katerina Bondarenková, Olga Savčuková (obě UKR) 6:4, 7:6
KVĚTA PESCHKEOVÁ, BARBORA STRÝCOVÁ - KATEŘINA SINIAKOVÁ, Margarita Gasparjanová (RUS) 7:5, 2:6, 6:10 

ATP CHALLENGER TOUR

Roma Garden Open (ATP, antuka, 1. kolo)

ADAM PAVLÁSEK (4) - Marius Copil (ROU) 6:4, 3:2 odloženo

JIŘÍ VESELÝ (1) - Marsel Ilhan (TUR) odloženo

 

ITF

Szeged (muži, antuka, finále kvalifikace)

ONDŘEJ KRSTEV - Fabian Maroszan (HUN) 3:6, 6:1, 7:5

Györ (ženy, antuka, finále kvalifikace)

GABRIELA HORÁČKOVÁ – SABINA MACHALOVÁ 6:3, 6:2

BARBORA MIKLOVÁ – Caroline Ilowská (AUT) 2:6, 6:0, 6:4

KAROLÍNA NOVOTNÁ - Iana Tiščenková (MDA) 6:2, 6:3

Györ (ženy, antuka, 1.kolo)

NICOLE VAIDIŠOVÁ (2) - Nora Szokeová (HUN) odloženo

VERONIKA VLKOVSKÁ - Guadalupe Perezová Rojasová (4 - ARG) odloženo

Cagnes-sur-Mer (ženy, antuka, finále kvalifikace)

KAROLÍNA MUCHOVÁ - Beatriz Haddadová Maiaová (BRA) 7:5, 6:1

1. kolo, čtyřhra 
RENATA VORÁČOVÁ, Klaudia Jansová-Ignaciková (POL) - Irina Ramialisonová, Constance Sibilleová (obě FRA) 6:2, 6:1 

Bol (CRO, ženy, antuka, 2. kolo kvalifikace)
NATÁLIA CVÁČKOVÁ - Ena Babičová (CRO) 4:6, 2:6