Po dlouhé pauze se Thiem chystá zpět na kurty. Taky jsem měl problémy s motivací, chápe jej Zverev

- Jan Vojkůvka

Naposledy se Dominic Thiem představil na tenisovém okruhu v polovině března. Tehdy překvapivě prohrál 3:6, 4:6 s Lloydem Harrisem a své trápení na kurtech se rozhodl řešit dlouhou pauzou. Rakušan přiznal, že jeho trápení mělo co dočinění s těžkými podmínkami, které hráči na turnajích zažívají. Jedním z těch, kdo mu rozumí, je Němec Alexander Zverev, jenž připustil, že motivace trápila i jeho.

Thiem, který loni vyhrál finále US Open právě nad Zverevem, neprožívá dobrou sezonu. Na Australian Open skončil už v osmifinále, v Dauhá si připsal jen jednu výhru a z posledních čtyř zápasů musel skousnout hned tři porážky.

„Je těžké hrát týden co týden za těchto podmínek,“ ulevil si tehdy Rakušan, který se rozhodl od svého vyřazení v Dubaji nehrát a vrátí se až nyní v Madridu.

„Tahle pauza byla dobrá a potřeboval jsem ji, ale už je čas se vrátit,“ uvedl během tiskové konference v Madridu. Světová čtyřka se chce především dobře rozehrát před Roland Garros a věří v restart sezony a lepší zítřky. „Do Paříže chci přijet v nejlepší možné formě a mít co největší šance uspět.“

Vynechání několika velkých turnajů (Miami či Monte Carlo) bylo pro Thiema nutností, aby nabral znovu síly. Věnoval se tréninku a užíval si svobodu, kterou na turnajích příliš necítil.

Chápe to například Alexander Zverev, podle nějž je neustálý život v turnajových bublinách vysilující a hráčům bere to nejdůležitější bez čeho nelze hrát. Tedy motivaci.

„Jsme v bublinách už devět měsíců. V Rotterdamu mě to už vyděsilo. Byli jsme jen v hotelu nebo na kurtu. Nebyl tam vůbec čerstvý vzduch k dýchání a neměli jsme vůbec žádný kontakt s vnějším světem,“ podotkl Zverev. „Rozumím tomu, co Dominic Thiem udělal. Také jsem se trápil s motivací hrát,“ dodal.