Další těžké chvíle pro Basilašviliho. Mnichovský šampion čelí žalobě o více než milion dolarů

- Jan Vojkůvka

Zatímco gruzínský tenista Nikoloz Basilašvili kráčel suverénně a bez ztráty setu pro titul z turnaje ATP v Mnichově, spatřila světlo světa informace, že se potýká s dalšími soudními těžkostmi. Tentokrát čelí žalobě za porušení smlouvy s podnikatelem Iraklim Kačaravou, který po něm požaduje více než milion dolarů.

Informace o žalobě přinesl ruský web Vseprosport, který dostal podklady k žalobě, jež byla předána městskému soudu v Tbilisi 27. dubna. Karačava médiím sdělil, že s Basilašvilim uzavřel v roce 2015 kontrakt, že bude finančně podporovat jeho kariéru, za což mu připadne podíl ze všech jeho příjmů po splnění podmínky, že pronikne do první padesátky žebříčku.

V letech 2015 a 2016 figuroval Basilašvili po většinu času ve druhé stovce světa a průlomovou sezonu prožil v roce 2017, kdy se definitivně usadil v první stovce. Průnik do elitní padesátky pak vybojoval v červenci 2018.

Kačarava rovněž uvedl, že mu Basilašvili dluží milion a půl dolarů, což je čtvrtina všech jeho příjmů na prize money. Podle jeho právní zástupkyně Anny Jalagoniové náleží podnikateli dle smlouvy 30 % všech příjmů Basilašviliho, včetně výdělků z reklam, po proniknutí do TOP 50.

Jalagoniová rovněž obvinila Basilašviliho z porušování uzavřeného kontraktu od roku 2017 s tím, že svému sponzorovi doposud nezaplatil ani dolar.

Basilašvili se k případu veřejně nevyjádřil. Nejmenovaní členové jeho rodiny ovšem o Kačaravovi hovoří jako o vyděračovi.

Není to poprvé, co se Basilašvili dostává do soudních tahanic. Minulý rok skončil u soudu kvůli obvinění z domácího násilí, jehož se měl dopouštět na exmanželce Nece Dorokašviliové. Soudní pře dosud nebyla uzavřena.