Wimbledon zruší tradici volné neděle. Organizátoři prozradili i konečnou výši odškodného

- Marek Bartošík

Už za dva měsíce a jeden den vypukne hlavní soutěž travnatého Wimbledonu, který se do tenisového kalendáře vrátil po roční odmlce, způsobené pandemií koronaviru. Zástupci All England Clubu na dnešní tiskové konferenci prozradili, že zatím počítají s přibližně čtvrtinovou návštěvní kapacitou. Zároveň informovali, že letos naposledy se nebude hrát během prostřední neděle (tzv. „Middle Sunday“).

Posvátný Wimbledon se už příští rok zbaví další velké tradice, a sice volné prostřední neděle. „Staneme se čtrnáctidenním turnajem. Díky vylepšení technologie a údržby travnatého povrchu v posledních letech se můžeme postarat o kurty, především ten centrální, i bez celého dne volna,“ vysvětlil předseda All England Clubu Ian Hewitt.

Tenisoví fanoušci tak budou letos naposledy sledovat bohatý program bláznivého neboli zběsilého pondělí (tzv. „Manic Monday“), kdy se hrají všechna mužská i ženská osmifinále.

Jak uvedl Hewitt, od ročníku 2022 už by se mělo osmifinále podobně jako úvodní tři kola konat ve dvou hracích dnech.

Organizátoři dále přiblížili, že aktuálně pracují s návštěvností ve výši 25 procent standardní kapacity. Číslo se může ještě zvýšit, záležet bude na platných nařízeních britské vlády.

Během úterní tiskové konference se řešilo i téma pojistky, díky níž pořadatelé Wimbledonu odvrátili značné finanční potíže. Podle informací britského novináře George Bellshawa nakonec obdrželi odškodnění 180 milionů liber (přibližně 5,4 miliardy korun).

Hlavní soutěž letošního ročníku Wimbledonu se uskuteční ve dnech 28. června až 11. července. Obhájci singlových trofejí jsou Novak Djokovič a Simona Halepová.