Třetí titul v řadě: Murray si podmanil i Vídeň a má na dostřel post světové jedničky!

- Filip Lefenda

Brit Andy Murray splnil na vídeňském halovém podniku roli největšího favorita na zisk titulu a po dvousetové finálové výhře nad Francouzem Tsongou se opět o něco více přiblížil srbské světové jedničce Novaku Djokovičovi. Devětadvacetiletý rodák ze skotského Glasgow vyhrál třetí turnaj v řadě, celkově pak svůj dvaačtyřicátý v kariéře, a za určitých okolností by se již za týden mohl stát novou světovou jedničkou. Co k tomu potřebuje?

Především udržet si i po zbytek nabité sezóny svou výbornou formu a doufat v zaváhání v této době poněkud zranitelnějšího srbského rivala. Před tenisty je kromě závěrečného Turnaje mistrů ještě podnik série Masters hraný v pařížské hale Bercy. Právě po něm by mohl Murray Djokoviče z trůnu pro nejlepšího tenistu světa sesadit.

Pokud by Murray pařížský turnaj vyhrál, stal by se k 7. listopadu světovou jedničkou v žebříčku ATP v případě, že by poraženým finalistou nebyl právě Djokovič. Jinými slovy – bělehradský rodák by se musel z turnaje „pakovat“ nejpozději v semifinále. Pakliže by byl „Nole“ z turnaje pod Eiffelovou věží vyřazen ještě dříve, pak by Murray v případném finále nemusel ani zvítězit. Při současných formách obou zmíněných tedy nejde o nic nereálného.

Otázkou je, nakolik se na olympijském vítězi z Ria podepíše náročný program z posledních dnů. Zatímco Djokovič má za sebou relax v podobě španělské dovolené se svými nejbližšími, jeho pronásledovat tvrdě dřel na kurtech.

V rakouské metropoli startoval Murray podruhé, přičemž i tuto účast proměnil v zisk trofeje, když postupně zdolal Kližana, Simona, Isnera a naposledy také Tsongu. Nedošlo pouze na semifinálový duel se Španělem Ferrerem, který pro zranění nohy k utkání nenastoupil. S prvními dvěma zmíněnými ztratil Brit překvapivě set, poté již byl ve Vídni suverénní.

Před tímto turnajem triumfovala současná světová dvojka ještě na čínských akcích v Pekingu a Šanghaji, kde v celkových deseti zápasech neztratila ani set.