Nadal podvanácté! Španěl zastavil rozjetého Tsitsipase a v Barceloně slaví po třech letech titul

- Jan Vojkůvka

Poprvé v této sezoně se Rafael Nadal dočkal turnajového vavřínu. Stalo se tak na domácím antukovém podniku v Barceloně, kde zastavil rozjetého Stefanose Tsitsipase, jehož porazil 6:4, 6:7(6), 7:5. Pro Nadala bylo nedělní vítězství už dvanáctým titulem z turnaje v Barceloně.

Barcelona je Nadalovi zaslíbená, podobně jako další jeho oblíbené antukové turnaje. Španěl na místních domácích kurtech dokázal slavit titul v letech 2005–2009, 2011–2013 a 2016–2018. Poté, co v roce 2019 vypadl v semifinále a loni kvůli covidu zde hrát nemohl, se po třech letech vrací na zdejší trůn pro šampiona.

Do finále sice vstupoval v roli favorita, ale rozhodně ne tak výrazného, jak by se dalo očekávat. Na druhé straně kurtu totiž stál Stefanos Tsitsipas. Muž, jenž držel sérii devíti výher a 17 získaných setů v řadě. A na kurtu to bylo znát.

Tsitsipas přinutil Nadala odehrát těžký zápas, ve kterém svého soupeře pořádně prohnal. Světová trojka se totiž hned několikrát dostala do výrazných problémů a nakonec se o vítězství musela rvát 3 hodiny a 40 minut.

V prvním setu Nadal prohrával 2:4, ale povedlo se mu čtyřmi hrami v řadě skóre otočit a získat sadu na své konto. Ve druhé sadě znovu prohrával, tentokrát 1:3, ale opět dokázal vývoj srovnat a v desáté hře měl na returnu dokonce dva mečboly.

Jenže Nadalovi se je využít nepovedlo, Tsitsipas se v utkání zachránil, vynutil si tiebreak a v něm byl o něco lepším tenistou. Díky tomu vybojoval rozhodující set, v němž šance na vítězství byly, dle průběhu, vyrovnané.

Oba hráči si dlouho drželi servis, dlouho se dokonce hrálo i bez brejkbolů. Tsitsipas byl prvním, kdo se do šance prorazit servis soupeře dostal a v desáté hře z toho hned byl mečbol. Nadal ale v kritické situaci zabral, hrozbu odvrátil a dál živil naději na titul.

Klíčovým se ukázala jedenáctá hra. V té se Španěl prokousal postupně ke čtyřem brejkbolům. Ten poslední se mu povedlo proměnit a dostal se díky tomu k příležitosti zápas doservírovat. Do té doby skvěle hrající Tsitsipas se rozhodně nechtěl vzdát, a dokonce získal v následující hře brejkbol, ale Nadal už komplikace připustit nechtěl. Brejkbol odvrátil, přes shodu se dostal k mečbolu a zápas ukončil.

Kromě toho, že Nadal vybojoval 12. titul na turnaji ATP v Barceloně, se mohl vůbec poprvé v sezoně 2021 radovat z turnajové trofeje. Celkově se jedná už o jeho 87. titul v kariéře.

Berrettini ve finále v Bělehradu zdolal Karaceva
Dramatickým finálovým soubojem vyvrcholil turnaj ATP v srbském Bělehradu. V něm se povedlo světové desítce Matteu Berrettinimu porazit Aslana Karaceva (28.), přemožitele Novaka Djokoviče, po setech 6:1, 3:6, 7:6(0).

Berrettini se na okruhu ATP prosadil poprvé od travnatého turnaje Stuttgartu, kde slavil zisk trofeje před dvěma lety. Celkově se jedná o jeho čtvrtý titul na nejvyšším okruhu.