Turnaj mistryň: Fantastická Cibulková slaví v Singapuru vítězství

- Jan Havlovic

Fantastická Dominika Cibulková porazila světovou jedničku, Angelique Kerberovou, a slaví triumf na Turnaji mistryň! Lucie Šafářová s Bethanie Mattekovou-Sandsovou na turnajový titul ve čtyřhře nedosáhly. Česko-americký pár sehrál vyrovnaný duel s ruskou dvojicí Makarovová, Vesninová, avšak z vítězství se raduje nasazený pár číslo čtyři.

Šafářová s Mattekovou-Sandsovou na titul nedosáhly

Vítězná šňůra Lucie Šafářové s Bethanie Mattekovou-Sandsovou bohužel končí. Česko-americký pár nestačil ve finále Turnaje mistryň na ruskou dvojici Jekatěrina Makarovová, Jelena Vesninová. 

Lucie Šafářová s Bethanie Mattekovou-Sandsovou vstoupily do zápasu ve velkém stylu a po několika minutách vedly již 2:0. Poté se dostaly ke slovu také Makarovová s Vesninovou, které šňůrou čtyř gemů v řadě otočily vývoj prvního setu finálového utkání. Nasazený pár číslo tři se dokázal dostat zpět do hry v desátém gemu, kdy nejdříve nevyužil tři brejkboly, avšak ten čtvrtý již česko-americký pár proměnil. Úvodní sada finálového zápasu Turnaje mistryň dospěla do tiebreaku, ve kterém si Makarovová s Vesninovou za stavu 5:5 vybojovaly setbol, který následně také využily a ujaly se vedení v zápase.

Druhá sada nabídla poměrně vyrovnaný průběh. Česko-americký pár se dostal do potíží v šestém gemu, kdy nabídl svým soupeřkám hned čtyři brejkbolové šance, avšak ruská dvojice ani jednu možnost nevyužila. Matteková-Sandsová dokázala při jednom z gembolů zahrát na síti skvělý stopbal, kterým srovnala stav druhého setu na 3:3! Možnost dalšího brejkbolu dostal ruský pár v osmé hře a Makarovová s Vesninovou nabídnutou šancí tentokrát nepohrdly. Jekatěrina Makarovová následně šla podávat na vítězství v turnaji! Rusky vybojovaly mečbol, avšak Makarovová, která musela jít přes druhé podání, poslala míček na druhou polovinu dvorce rychlostí pouze 106 km/h, čehož česko-americký pár dokázal využít a první mečbol odvrátil! Makarovová následně vybojovala druhý mečbol, avšak ani ten nasazený pár číslo čtyři nedokázal proměnit. Až na čtvrtý pokus ruský pár mečbol proměnil a mohl se začít radovat z vítězství!

Šafářová s Mattekovou-Sandsovou nepůsobily při závěrečném ceremionálu zklamaně. Bethanie při slavnostním ceremoniálu poděkovala Lucii za skvělou sezonu a poděkovala také divákům, kteří česko-americký pár podporovali. "Také děkuji za skvělou sezonu, Bethanie. Těším se na spolupráci v příštím roce! Také bych chtěla poděkovat našemu týmu, který se o nás po celý rok stará," řekla Šafářová.

Cibulková zdolala Kerberovou a slaví titul na Turnaji mistryň

Dominika Cibulková vstoupila do finálového zápasu Turnaje mistryň ve velkém stylu! Sympatická Slovenka hrála velmi aktivně, agresivně, což jí přineslo vedení 3:0. V pátém gemu sice Cibulková o své podání přišla, avšak hned v následující hře si vzala ztracený servis zpět. I v závěru úvodního setu finálového utkání se Cibulková prezentovala útočnou hrou, na kterou Kerberová nedokázala najít recept, a tak se rodačka z Bratislavy dostala do překvapivého vedení v tomto zápase.

Začátek druhého setu byl poměrně vyrovnaný a na první brejkbolovou příležitost jsme čekali až do sedmého gemu, ve kterém si osmá hráčka světového žebříčku vybojovala hned tři brejkboly! Cibulkové se podařilo využít až druhou možnost, čímž se dostala do důležitého vedneí. Brejk následně dokázala potvrdit také na servisu! Kerberová byla psychicky dole, avšak při vlastním podání se jí podařilo snížit na 4:5 a stále živila šanci na prodloužení finálového zápasu. Poté šla Cibulková na podání a opět svou soupeřku zásobovala rychlými údery. Na Cibulkové bylo vidět, že si chce vítězství uhrát sama a vybojovala si dva mečboly v zápase. Nervy však u sympatické Slovenky pracovaly, při prvním mečbolu zaznamenala dvojchybu. Ani druhý mečbol Cibulková nevyužila, vzápětí navíc přišla brejkbolová šance Kerberové. Diváci v Singapuru následně viděli úchvatnou výměnu, ve které se Cibulková tlačila za ziskem fiftýnu, který také následně získala!

Slovenská jednička si vzápětí vybojovala třetí mečbol, avšak po poměrně snadné chybě na forhendu ani ten nevyužila. Po další úchvatné výměně, ve které Kerberová předvedla parádní obranu, se Němka dostala k dalšímu brejkbolu, ten však rovněž zůstal nevyužit. Vzápětí Kerberová předvedla lehkou chybu na returnu při podání Cibulkové a přišel mečbol číslo čtyři! Slovenka měla v rozhodující výměně velkou porci štěstí, když míček zavadil o pásku a odrazil se na polovinu světové jedničky! Poté už přišel výbuch emocí v podání sympatické slovenské tenistky!

"Je to pro mě opravdu velký moment, v mé kariéře vlastně ten největší. Je těžké to vyjádřit slovy. Chtěla bych poděkovat Angelique za výbornou sezonou a je vidět, že vše je možné. Chtěl bych poděkovat také svému týmu, který pro mě dělá vše," uvedla Dominika Cibulková přímo na kurtu při slavnostním ceremoniálu. 

TURNAJ MISTRYŇ, SINGAPUR (ženy, tvrdý povrch - hala, 7 000 000 USD)

Finále dvouhry

Angelique Kerberová (GER, 1.) (1) - Dominika Cibulková (SVK, 8.) (7) 3:6, 4:6

Finále čtyřhry

 (), Matteková-Sandsová (USA), ŠAFÁŘOVÁ (3) - Makarovová, Vesninová (obě RUS) (4) 6:7 (5), 3:6