Fruhvirtová po Charlestonu: o pochvale od legendy, zelené antuce i letošních cílech

- Marek Bartošík

Linda Fruhvirtová si postupem do čtvrtfinále antukového turnaje WTA v Charlestonu zajistila další výrazný vzestup žebříčkem a také velké uznání v tenisovém prostředí. Česká naděje, která 1. května oslaví teprve své šestnácté narozeniny, se díky svému parádnímu tažení na zelené antuce dočkala i pochvaly od jedné z nejlepších tenistek všech dob Chris Evertové. „Určitě je to čest a moc to potěší. Ona je nejen legendární tenistka, ale i skvělý člověk,“ zmínila v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět Fruhvirtová.

Pokud si Linda Fruhvirtová stanovovala před začátkem letošní sezóny cíle pro úvodní měsíce, asi jen stěží mohla doufat v tak parádní bilanci. Mladičká Češka si na ženských akcích ITF připsala své první čtyři tituly (z toho dva ze dvouhry). Další dvě trofeje přidala na juniorském podniku úrovně 2 v Santu Domingu, kde ovládla dvouhru i čtyřhru (se sestrou Brendou).

Na parádní formu navázala Fruhvirtová také na akci WTA v Charlestonu, kde jako divoká karta dokráčela senzačně až do čtvrtfinále. „I když se mi poslední zápas nepovedl tak, jak bych si představovala, hodnotím turnaj pozitivně. Byl to velmi dobrý týden,“ uvedla pro Tenisový svět talentovaná tenistka.

Lindo, máte za sebou turnaj v Charlestonu, kde jste zaznamenala účast ve čtvrtfinále. Na co jste z úspěšného tažení nejvíce pyšná?
Nejvíce jsem pyšná na to, že jsem si připsala dvě výhry na akci WTA, že jsem bojovala o každý míček a že jsem předváděla dobré výkony.

Co vám naopak ve hře chybělo, abyste se dostala ještě dál?
K postupu dále mi chyběly zápasové zkušenosti na této úrovni.

I ve čtvrtfinále tak velkého turnaje jste hrála s australskou soupeřkou Astrou Sharmaovou vyrovnaně a ve výměnách ji často přehrávala. Zvýšilo vám to sebevědomí?
Ano, tento turnaj mi dodal sebevědomí a potvrdil mi, že můžu hrát zápasy na takové úrovni a že jdu správným směrem.

K ještě většímu úspěchu v Charlestonu by velmi pravděpodobně pomohlo kvalitnější druhé podání a méně dvojchyb. Soustředíte se momentálně v tréninku právě na servis?
Na servisu jsem momentálně nepracovala, ale bude to určitě jedna z věcí na pořadu dne.

V Charlestonu se hraje na specifické zelené antuce. Jaké jste měla s tímto povrchem zkušenosti před turnajem a jak se vám na zeleném podkladu hrálo?
Jako Evropanka samozřejmě nemám moc zkušeností se zelenou antukou, hrála jsem na ní pouze dva juniorské turnaje. Nicméně snažila jsem se v tom nehledat velkou vědu a zkrátka se s ní sžít.

V průběhu turnaje vás chválila například legendární Chris Evertová. Co na to říkáte?
Určitě je to čest a moc to potěší. Chris Evertová je nejen legendární tenistka, ale i skvělý člověk.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Linda Fruhvirtova (@lindafruhvirtova)

Budete po tomto úspěchu nějak razantně měnit program? Uvidíme vás i na dalších podnicích WTA?
Záleží, kam se dostanu. Přece jen nebudu mít žebříček na to, abych se na turnaje WTA pravidelně dostávala. Kromě toho mám vzhledem k věku omezen počet divokých karet, takže stále budu hrát juniory i ženy (Fruhvirtová může jako šestnáctiletá obdržet nejvýše tři divoké karty do hlavní soutěže turnajů WTA, pozn. red.).

V pondělním vydání žebříčku vyskočíte ze 499. nejspíše na 361. místo. Dokázala byste pojmenovat vaše letošní žebříčkové a turnajové cíle?
Chci si co nejvíce vylepšit ženský žebříček a podat velmi dobré výkony na juniorských grandslamech.

Při cestování po světě vás doprovázejí rodinní příslušníci. Jak je pro vás důležité, že máte své blízké na turnajích s sebou?
Samozřejmě mi moc pomáhají, podpora od rodiny je vždy speciální. Moc si jí vážím.

Cesta Lindy Fruhvirtové turnajem WTA v Charlestonu

1. kolo: LINDA FRUHVIRTOVÁ – Alizé Cornetová (FRA) 6:2, 6:7(7), 4:4 – skreč Cornetová
Osmifinále: LINDA FRUHVIRTOVÁ – Emma Navarrová (USA) 6:4, 6:2
Čtvrtfinále: LINDA FRUHVIRTOVÁ – Astra Sharmaová (AUS) 4:6, 3:6