Velký návrat! Federer si téměř po dvou letech zahraje na antuce

- Filip Lefenda

Skoro dva roky neodehrál švýcarský fenomén Roger Federer soutěžní utkání na antuce. Změnit by to měl letošní květen. Pořadatelé tisícovky ve španělském Madridu potvrdili, že dvacetinásobný grandslamový šampion figuruje v seznamu přihlášených účastníků.

Poslední antukový zápas odehrál Federer v červnu roku 2019. V semifinále Roland Garros tehdy padl ve třech setech s pozdějším šampionem Rafaelem Nadalem. I ten by se měl mimochodem na domácí akci v Madridu představit, stejně jako světová jednička Novak Djokovič ze Srbska.

Španělský podnik kategorie Masters startuje 2. května a bude sloužit i jako příprava na pařížský grandslam. Ten je na programu jen dva týdny po jeho konci.

Federer se vrátil na soutěžní okruh po dlouhé třináctiměsíční pauze a dvou operacích kolene letos v březnu. V katarském Dauhá si zahrál čtvrtfinále, následně se ale rozhodl nestartovat na podnicích v Dubaji a Miami. Upřednostnit chtěl trénování.

Spolu s Rakušanem Thiemem je devětatřicetiletý rodák z Basileje jediným hráčem TOP 10, který se nepředstaví ani na nadcházejícím turnaji Masters v Monte Carlu. Po vzoru let 2017 a 2018, kdy antukovou část sezóny úplně vynechal, se ale letos Federer, zdá se, nevydá.

A to i přesto, že právě antuka je jeho nejméně oblíbeným povrchem, na němž dosud získal jen jediný ze svých celkově dvaceti grandslamových vavřínů. Vůbec poslední trofej pak na oranžovém písku vyhrál v roce 2015 v tureckém Istanbulu.

Ve španělské metropoli bude Roger Federer startovat potřinácté v kariéře. Poprvé turnaj jeho trojnásobný vítěz ovládl v roce 2006, naposledy pak v roce 2012, kdy ve finále přehrál – tehdy ještě na specifické modré antuce – Tomáše Berdycha.