Příliš nízký trest? Tsitsipas v Miami porušil pravidla bubliny, vyvázl jen s pokutou

- Marek Bartošík

Pro účastníky elitních tenisových turnajů platí už měsíce přísná pravidla tzv. bubliny. Organizátoři a funkcionáři opakovaně varují, že jedinci, kteří se proviní porušením systému, budou pokutováni a hlavně vyloučeni z turnaje. Když však Stefanos Tsitsipas na Masters v Miami opustil bublinu, vyfasoval pouze pokutu ve výši 7500 dolarů.

Druhý nasazený Stefanos Tsitsipas postoupil na nedávném Miami Open do čtvrtfinále, v němž podlehl pozdějšímu šampionovi Hubertu Hurkaczovi 6:2, 3:6 a 4:6.

Že dvaadvacetiletý řecký tenista neudržel z pozice favorita vedení o set a brejk, však nebylo hlavní zprávou o jeho pobytu na Floridě.

Pátý hráč žebříčku totiž před čtvrtfinále prvního Masters letošní sezóny porušil spolu se svým otcem Apostolosem pravidla turnajové bubliny. Informaci přinesly kanadská webová stránka Open Court a španělský deník Marca.

„Vzhledem k porušení covid protokolu v Miami může ATP potvrdit, že Stefanos Tsitsipas dostal pokutu ve výši 7500 dolarů,“ citoval asociaci ATP web Open Court.

Tsitsipas v Miami vydělal 61 tisíc dolarů hrubého, pokrytí nepříliš vysoké pokuty mu tak jistě nečinilo žádné potíže. Pro dvojnásobného semifinalistu Australian Open bylo důležitější, že mohl – poněkud překvapivě – nadále soutěžit. „Měl štěstí, že ho nevyhodili z turnaje,“ konstatoval třeba americký novinář Ben Rothenberg.

Španělský deník Marca poznamenal, že velmi mírné vyhodnocení Tsitsipasova případu může vytvořit nebezpečný precedens pro následující turnaje, na nichž se účastníci možná nebudou obávat potenciálních trestů.