ATP povzbuzuje tenisty k vakcinaci. Nabízí vyhnutí se karanténě

- Jan Vojkůvka

Kdo se nechá očkovat, bude mít výhody. Přesně tak reaguje ATP na odmítavý postoj k vakcinaci proti covidu, který se šířil během rozhovorů na Miami Open. Mužská tenisová asociace proto tento týden zahrnula do bezpečnostních protokolů doložku, podle níž se očkovaný tenista může vyhnout po příjezdu do dějiště turnaje nucené karanténě.

Přední tenisté na Miami Open vyjádřili svou neochotu a odmítavý postoj k očkování proti covidu-19 a dali jednoznačně najevo, že vakcinaci v současnosti podstoupit nechtějí. Aby změnili svůj názor, pokouší se je ATP motivovat a do covidových protokolů přidala novou doložku.

Podle ní se mohou hráči, kteří podstoupili očkování, vyhnout po příjezdu do dějiště turnaje povinné karanténě. Aktuálně musí každý tenista po příletu podstoupit PCR test na covid a odebrat se do karantény, v níž vyčkává na výsledky testu.

Dle nového pravidla by se hráči, kteří byli očkovaní, mohli této karanténě vyhnout a po počátečním PCR testu by mohli okamžitě vyrazit trénovat. Byť karanténa trvá zpravidla jen kolem 5 hodin, po kterých jsou výsledky testů dostupné, při nutnosti rychlých přesunů mezi turnaji může být možnost vyhnout se karanténě výhodou a motivací pro hráče.

„Osoby, které projdou kompletní vakcinací proti covidu, mohou být vyňaty z nucené karantény po počátečním PCR testu při příjezdu na turnaj,“ stojí v doložce. „Týkalo by se to těch osob, které obdržely obě dávky dvoudávkových vakcín (Pfizer, Moderna, Astra Zeneca), či jednorázovou dávku vakcíny (Johnson and Johnson).“

Informací hovoří také o tom, že tenisté, kteří byli očkováni, by nadále nebyli bráni jako blízké kontakty někoho, kdo byl pozitivně testován na virus. To by znamenalo, že by při případném setkání s nakaženým člověkem nemuseli očkovaní hráči do izolace, což se stalo například loni na US Open či během lednové cesty na Australian Open.

Prvním turnajem, kde bude toto pravidlo v platnosti, by mělo být Masters v Monte Carlu. Podle deníku Daily Mail nechce ATP v současnosti situaci dále komentovat.

Dá se očekávat, že podobné pravidlo zavede po vzoru ATP i WTA.