Collinsová musí na operaci endometriózy. Jednou chci rodinu, tak je to důležité, podotýká

- Jan Vojkůvka

Americká tenistka Danielle Collinsová je nucena přerušit sezonu kvůli operaci endometriózy, jíž se podrobí v pondělí. Nemoc, která jí způsobuje obrovské bolesti a může způsobit i neplodnost, chce trvale odstranit za pomoci laparoskopie. „Zákrok je důležitý z mnoha důvodů,“ uvedla Američanka.

Sedmadvacetiletá hráčka se rozhodla k chirurgickému zákroku rovněž kvůli tomu, že se jedná o jedinou možnost, jak endometriózu stoprocentně vyléčit.

Nemoc se projevuje především obrovskými bolestmi a je jednou z hlavních příčin neplodnosti. Spočívá v tom, že tkáň vystýlající dělohu (endometrium) se nachází jinde v břišní dutině. Během menstruace se sice rozloží, krvácí a snaží se dostat z těla ven, ale jelikož se nachází na špatných místech, způsobuje extrémně bolestivé vnitřní krvácení a přináší s sebou záněty.

„Bohužel to celkově ovlivňuje můj každodenní život,“ řekla Collinsová ke svým obtížím. „Má to negativní dopad na mou schopnost předvádět na kurtu konzistentní výkony.“

Zbavit se nemoci však nechce jen kvůli své sportovní kariéře. „Samozřejmě, že bych jednoho dne chtěla založit rodinu, což je jeden z mých největších cílů. Tato operace je důležitá z mnoha důvodů.“

V probíhající sezoně Collinsová dokráčela do semifinále Phillip Island Trophy v Melbourne a dvakrát si zahrála ve čtvrtfinále. Posledním turnajem, který světová čtyřicítka odehrála, byl podnik v Miami, kde skončila ve druhém kole. Nyní si ovšem kvůli operaci bude muset několik týdnů od tenisu odpočinout.

„Těším se na to, že začnu být zdravější a vrátím se silnější než kdykoliv předtím,“ dodala Američanka.