Turnaj mistryň: Plíšková prohrála s Radwaňskou i posedmé a v Singapuru končí, dohrála i "Háčka"

- Jan Vojkůvka, Filip Lefenda

Karolína Plíšková v závěrečném utkání Bílé skupiny nestačila v přímém souboji o postup do semifinále Turnaje mistryň na Polku Agnieszku Radwaňskou, se kterou prohrála i sedmý vzájemný zápas. Nedařilo se ani Hlaváčkové a Hradecké ve čtyřhře. Češky skončily na raketách ruských turnajových čtyřek Makarovové a Vesninové.

Do Turnaje mistryň vstoupila parádně, povedl se jí obrat v utkání s Garbine Muguruzaovou ve třetím setu, v němž prohrávala již 2:5 a zvítězila 7:5. K podobnému obratu zavelela i proti Světlaně Kuzněcovové, ze 4:5 a ztráty brejku se dostala na 6:5 a mohla podávat na vítězství. Jenže druhý zápas už Karolína Plíšková do vítězného konce nedotáhla.

A tak ji v pátek čekal v Singapuru zápas o všechno s obhájkyní loňského triumfu, Polkou Agnieszkou Radwaňskou, považovanou už před turnajem za jednu z největších favoritek. Pro obě hráčky šlo o přímý souboj o postup mezi nejlepší čtyřku. Češce rozhodně nehrála do karet bilance vzájemných zápasů. S aktuální světovou trojkou v šesti předešlých střetnutích neuhrála ani set a stál tak před ní ohromně složitý úkol.

Do utkání ovšem vstoupila Češka dobře, ostatně stejně jako do těch předchozích na tomto turnaji. Plíšková se v páté hře ujala úvodního brejku, který vzápětí na servisu potvrdila a vedla tak 4:2. O dvě hry později však už vlastní podání přepustila Radwaňské a stav úvodního dějství tak byl opět vyrovnaný. Klíčový okamžik se zrodil ve dvanácté hře. Čtyřiadvacetiletá tenistka v ní podávala na udržení se v sadě, pod tlakem se ale dostala do krajně nepříznivého stavu 0:40. První setbol sice Karolína ještě zvládla odvrátit, při druhém už ale tolik štěstí neměla.

Druhá sada byla, co se ztracených podání týče, ještě výživnější. Polka se ujala hned zkraje setu vedení 2:0, světová pětka kontrovala třemi hrami v řadě, přičemž čtvrtou, která by ji posadila na pomyslného koně, mohla přidat v šestém gemu při vlastním servisu. Tak se ale nestalo, místo toho slavila favoritka brejk. Radwaňská jej posléze i přes to, že musela odvracet brejkovou možnost soupeřky, potvrdila, aby se v osmé hře na returnu opět radovala ona. V tu chvíli byla rodačka z Krakova již velice blízko semifinále, dělil ji od něj jen jediný gem. Pro ten si třetí hráčka žebříčku WTA následně v poklidu došla, když proměnila svůj druhý mečbol.

„Karolína dnes servírovala brutálně. Musela jsem se hodně soustředit na brejkboly, což mi šlo. Byl to těžký zápas a já jsem šťastná, že jsem zvládla důležité momenty,“ zhodnotila vítězné utkání polská favoritka. Ta své šance na returnu viděla spíše přes druhé podání Plíškové, po duelu mimo jiné vyzdvihla právě soupeřčin servis. „Je to jedna z nejlépe podávajících hráček na okruhu. Věděla jsem, že to bude nesmírně těžké. Jsem ráda, že jsem předvedla dobrý tenis,“ přiznala s úsměvem v současnosti třetí nejlepší hráčka na světě, která se může těšit na sobotní semifinále proti kamarádce Angelique Kerberové. „Má za sebou skvělou sezónu, hrozně se letos zlepšila. Vyhrála grandslamy, stala se světovou jedničkou a hraje neskutečný tenis na všech površích. Bude to pro mě velká výzva,“ dodala na závěr s úsměvem nejúspěšnější polská tenistka historie.

V utkání, ve kterém už o nic nešlo, se dopoledne střetly Světlana Kuzněcovová s Garbine Muguruzaovou. Do zápasu sice lépe vstoupila Ruska, která si také připsala úvodní set v poměru 6:3, ale v dalším průběhu utkání ji výrazně odešel první servis a dokázala už uhrát pouhopouhý jeden gem. Španělka Muguruzaová si tak po výhře 6:0, 6:1 připsala čestné vítězství, kterým zakončila letošní sezonu.

Háčka proti neoblíbeným soupeřkám opět neuspěla

Český pár tvořící Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou se do semifinále deblové části Turnaje mistryň neprobojoval. Popuární duo H+H nestačilo ani popáté v kariéře na Rusky Jekatěrinu Makarovovou s Jelenou Vesninovou, s nímž dosud nikdy neuhrálo ani set. A jinak tomu nebylo ani na závěrečném podniku letošní sezóny.

Češkám nevyšel již samotný vstup do zápasu, když si hned na úvod ztratily servis. Soupeřky si poté držely odstup, v páté hře navíc opět při podání Hradecké znovu udeřily a navýšily své vedení již na 4:1. Hlaváčkové s Hradeckou se ve zbytku setu podařilo už jen snížit, prohru v poměru 2:6 už ale naše tenistky neodvrátily.

To druhé dějství nabídlo vyrovnanější podívanou. Dlouhých šest her nebylo k vidění ztracené podání, poprvé se tak stalo až v sedmém gemu, kdy se z krádeže servisu radovaly ruské favoritky. Češky ovšem reagovaly stejnou mincí a rázem svítily na ukazateli skóre dvě čtyřky. Zlomový okamžik přišel o dvě hry později, kdy si Hlaváčková s Hradeckou prohrály podání čistou hrou a nabídly soupeřkám výtěčnou příležitost duel doservírovat do zdárného konce. To se turnajovým čtyřkám o pár chvil později povedlo, Rusky si v Singapuru zahrají semifinále.

V deblové soutěži tak z kvarteta českých zástupkyň zbyla pouze Lucie Šafářová, která si v sobotu po boku Američanky Mattekové-Sandsové zahraje o finále proti francouzským světovým jedničkám Garciaové s Mladenovičovou.

Loňské vítězky se ještě jednou spojily

Obhájkyně titulu, Martina Hingisová a Sania Mirzaová, se ještě jednou spojily ke vzájemné spolupráci a na Turnaji mistryň v Singapuru, dnes již bývalý, pár, ubojoval cennou výhru nad tchajwanskými sestrami Čanovými, se kterými svedly skutečně náročnou bitvu.

V první sadě byly v koncovce dokonce o brejk pozadu, ale dokázaly se z toho ve dvanácté hře dostat a následně vydřely nervydrásající tiebreak po výhře 12:10, když čelily hned třem setbolům. Do druhé sady tak vstoupily mnohem sebevědomě a po celou dobu dostávaly své soupeřky pod tlak. Čanovy se sice dokázaly zvednout a ze stavu 2:4 otočily na 5:4, avšak bez výhody brejku. Následně ale tři gemy v řadě vyhrály Hingisová s Mirzaovou a postoupily do semifinále po výhře 7:6, 7:5.

Bílá skupina, 3. kolo
Světlana Kuzněcovová (RUS) - Garbine Muguruzaová (ESP) 6:3, 0:6, 1:6
Agnieszka Radwaňská (POL) - KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 7:5, 6:3

Čtyřhra, 1. kolo
Čan, Čan (TPE) - Hingisová (SUI), Mirzaová (IND) 6:7 (10), 5:7
HLAVÁČKOVÁ, HRADECKÁ - Makarovová, Vesninová (RUS)