Rogere, pomoz nám! Švýcarská hvězda se rozhodla zachránit cestovní ruch ve své domovině

- Michal Hladký

Cestovní ruch ve Švýcarsku zažívá největší krizi od druhé světové války. Způsobů, jak z této ošemetné situace uniknout, není v době celosvětové pandemie mnoho. Tamní agentura Switzerland Tourism přišla s nápadem, díky kterému by to mohlo vyjít. Oslovila jednoho z nejslavnějších rodáků, Rogera Federera, jenž se má postarat o propagaci své rodné hroudy.

„Vždy jsem cítil, že reprezentuji Švýcarsko, a to nejen v rámci olympijských her nebo týmových soutěží,“ zmínil se Roger Federer, který se dnes stal ambasadorem cestovní agentury Switzerland Tourism.

„Dvaadvacet let, co jsem na okruhu, jsem na tenhle fakt byl vždy hrdý. Celou dobu jsem to bral tak, že svou zemi zastupuji. Tohle je tedy logický krok,“ vysvětloval vítěz dvaceti grandslamů, jenž veškeré finance, které v rámci kampaně obdrží, daruje na charitu.

A v úvodním videu prozradil, jaké švýcarské turistické cíle v dětství stihl navštívit. „S rodiči jsme procestovali celou zem. Jezdili jsme často do Appenzellu. Také jsme hodně lyžovali, a jelikož jsme bydleli v Basileji, tak jsme střediska dost střídali.“

Federer teď může podobným aktivitám věnovat více času, než by tomu bylo v letech minulých. V probíhající sezoně odehrál jen dva zápasy, a to na březnovém podniku v Dauhá. Jeho další start je velkou neznámou, na nadcházející ATP Masters v Monte Carlu totiž přihlášený není.

Ani jeho neúčast ale atraktivitu tradičního antukového turnaje, jehož začátek je naplánován na 11. dubna, neohrozí. S výjimkou Švýcara se do Monaka chystá kompletní desítka světového žebříčku. Chybět by neměl ani Ital Fabio Fognini, obhájce titulu z roku 2019.