Nepříjemná premiéra. Britský mladík při svém prvním zápase na okruhu ATP zkolaboval

- Michal Hladký

Devatenáctiletý Brit Jack Draper (316.) se v Miami vůbec poprvé v kariéře představil v hlavní soutěži na okruhu ATP. Na svou premiéru rozhodně vzpomínat v dobrém nebude, zápas proti Michailu Kukuškinovi (105.) byl nucen skrečovat po prvním setu, když na jeho konci zkolaboval. Naštěstí situace nebyla život ohrožující, hráč čtvrté stovky světového žebříčku následně opustil kurt po svých.

Vše začalo za stavu 5:6 v neprospěch Jacka Drapera. „Při výměně stran jsem začal cítit, že něco není v pořádku. Ale nebyl jsem slabý, chtěl jsem zápas dohrát,“ vysvětloval po utkání britský tenista, který si nechal raději během přestávky změřit tlak. Ten byl podle všeho v přijatelných hodnotách. 

Jenže v následujícím gemu se situace rapidně zhoršila. Kukuškin si vypracoval na podání soupeře setbol, nicméně Brit měl v tom čase zcela jiné myšlenky. V momentu, kdy rozehrával poslední výměnu utkání, nepůsobil vůbec dobře.

A když se Brit snažil doběhnout jeden z úderů soupeře, tak se sesunul k zemi. V tom okamžiku všichni věděli, že je zle.

Naštěstí po krátkém ošetření Draper opustil kurt po svých. O tom, co způsobilo kolaps 316. hráče světového žebříčku, se můžeme jen dohadovat. Příčin může být více.

Jednou z nich by mohlo být vedro, které v Miami panuje. Teplota se během zápasu pohybovala lehce pod 30 °C, což na přímém slunci není nic příjemného. K tomu rodák ze Suttonu prodělal v lednu covid-19.

„Měl jsem náročný průběh. Nechci se na nic vymlouvat, od té doby jsem měl spoustu tréninků, ale dnes se to na mně nejspíše podepsalo,“ přemýšlel po zápase hráč, jenž v Miami obdržel divokou kartu. 

Poté, co Draper zápas za stavu 5:7 skrečoval, postoupil do druhého kola Michail Kukuškin. Kazach v něm narazí na hvězdu letošní sezony – Aslana Karaceva (27.).