Britský novinář chce změnu hracího systému na grandslamech. Pomůže to legendám i mladým, tvrdí

- Marek Bartošík

Formát tenisových zápasů je na mnoha turnajích i týmových akcích kratší než dříve, na grandslamech však muži stále zápolí na tři vítězné sety (ačkoliv už pouze na Roland Garros musejí v pátém setu vyhrát rozdílem dvou gemů). Britský novinář Simon Briggs nyní přichází s velmi odvážným návrhem, který počítá s ponecháním maratonských bitev na grandslamech pouze pro tři závěrečná kola. Nově by se ale „pětiseťáky“ týkaly i žen.

Karty pro grandslamovou dvouhru jsou nyní rozdány jasně – muži hrají na tři vítězné sety, ženy pouze na dva. O hracím systému na turnajích velké čtyřky se už léta diskutuje. Jedna strana navrhuje zkrácení mužských utkání, druhá chce naopak prodloužit ženské duely.

Jakýsi kompromis obou návrhů představuje ve svém textu na webu The Telegraph Simon Briggs.

„Moje řešení by upřednostnilo dovednosti před vytrvalostí během prvního týdne grandslamu (Briggs má přesněji na mysli čtyři úvodní kola, pozn. red.). Muži i ženy by měli hrát do čtvrtého kola méně obtížný formát na dva vítězné sety a až poté by se měl hrací systém změnit na tři vítězné sety,“ píše Briggs, jenž hledá inspiraci mimo jiné v kulečníkové hře zvané snooker.

Na mistrovství světa ve snookeru se totiž formát zápasů postupně rozšiřuje. Zatímco v prvním kole se hraje na deset vítězných „framů“ (něco jako set), ve finále je k vítězství nutné získat osmnáct „framů“.

Briggs argumentuje, že by jím navržené řešení přineslo skutečnou genderovou rovnost. „Finanční odměny jsou sice pro muže a ženy stejné, ale třeba na Wimbledonu obsazují muži v jakoukoliv dobu nejméně šedesát procent kurtů,“ vysvětluje novinář.

Pokud by se ženská grandslamová utkání od čtvrtfinále do finále skutečně protáhla, znamenalo by to podle Briggse větší prostor pro silnou generaci mladých tenistek, čítající Igu Šwiatekovou nebo Cori Gauffovou.

„Když se tyhle hráčky střetnou ve druhém týdnu grandslamu, jejich vyhazování z kurtu po devadesáti či méně minutách působí jako plýtvání,“ myslí si Brit.

A naopak ušetřená energie ze zkrácených úvodních kol by se hodila ostříleným mazákům à la Roger Federer a Rafael Nadal, kteří by mohli nastoupit nepříliš unaveni proti mladším vyzývatelům.

Briggsovy úvahy jsou zatím pouze kapkou v moři jiných návrhů na změnu tenisových pravidel, nicméně na sociálních sítích už se dočkaly početné odezvy. A je poměrně reálné, že se k nim v nadcházejících týdnech vyjádří i největší tenisové hvězdy, což může vývoj věcí posunout velmi zajímavým směrem.