Černý kůň sezóny? V Acapulku kosí favority italský teenager

- Filip Lefenda

V jednu z hlavních tváří probíhajícího podniku ATP v Acapulku se vyprofiloval teprve devatenáctiletý Lorenzo Musetti. Italský teenager se přitom do hlavní soutěže musel probojovat skrze náročnou tříkolovou kvalifikaci, v pavouku dvouhry se ale posléze stal postrachem favoritů.

Zkraje března oslavil Musetti své devatenácté narozeniny a teď si k nim naděluje dodatečné dárky. Finalista dvou letošních challengerů v Antalyi a Bielle se na pětistovce v Acapulku kvalifikoval do hlavní soutěže, v níž si připsal hned na první pokus premiérový skalp soupeře z elitní desítky žebříčku.

Musetti ve středu šokoval triumfem nad Argentincem Diegem Schwartzmanem. Světovou devítku přetlačil po setech 6:3, 2:6 a 6:4. „Nejde to popsat, museli byste to zažít. Jsem unavený, ale mám v sobě tolik adrenalinu, že dnes večer neusnu,“ hledal těžce slova po dosud největším vítězství své krátké kariéry.

To bylo o to překvapivější, že se urodilo na tvrdém povrchu. „Vyrůstal jsem na antuce, na tu jsme v Itálii specialisté. Na tvrdém povrchu jsem hodně zápasů prohrál, ale získávám zkušenosti a momentálně hraji opravdu dobře,“ pochvaloval si rodák z města Carrara. Duel s argentinským šampionem pro něj byl vůbec prvním utkáním, které kdy odehrál v hlavní soutěži na tvrdém povrchu.

A nezůstalo jen u něj. Ve čtvrtek se nenápadný mladík znovu zaskvěl, když otočil střetnutí s favorizovaným Američanem Francesem Tiafoem. Šestapadesátého tenistu mužského pořadí porazil po 2 hodinách a 45 minutách 2:6, 6:3 a 7:6(1), v rozhodujícím dějství přitom Musetti prohrával už 0:3.

Italský teenager tak zdárně navazuje na prvotní úspěchy ze závěru loňské sezóny. To se nejprve v půlce září prodral na antuce v Římě z kvalifikace až do osmifinále a připsal si vítězství nad Švýcarem Wawrinkou či Japoncem Nišikorim. Po vyhraném challengeru ve Forli došel do semifinále turnaje ATP 250 na Sardinii.

Nyní o sobě Musetti dává výrazně vědět i mimo svou domovinu. V Mexiku jej čeká největší čtvrtfinále v životě. O postup mezi nejlepší čtyřku si na pětistovce zahraje v pátek proti Grigoru Dimitrovovi (16.) z Bulharska.