Obtížná cesta za nejcennějším titulem. Dohrával jsem zraněný, přiznal Macháč

- Marek Bartošík

Tomáš Macháč se minulou neděli dočkal cenného titulu z turnaje kategorie Challenger 125 v Nur-Sultanu a v žebříčku se díky tomu vyšvihl na 137. místo. Dvacetiletého Čecha nezastavily v jízdě za druhou trofejí z challengeru ani zdravotní potíže, přesněji zablokovaná žebra.

Prokousat se nabitým pavoukem až k titulu a k tomu přemoct i zranění? Tomáš Macháč právě tak náročný úkol zvládl během minulého týdne na halovém challengeru v Nur-Sultanu, kde ve finále porazil Sebastiana Ofnera (152.) ve třech setech.

Macháč tím navázal na svůj premiérový challengerový titul, který zaznamenal loni v Koblenci (kategorie Challenger 80). Český tenista neskrývá, že novější trofej pro něho má větší hodnotu.

„Rozhodně si více cením titulu z Nur-Sultanu, kde jsem dohrával zraněný,“ uvedl pro Tenisový svět Macháč, jenž se na turnaji potýkal se zablokovanými žebry.

Po několikadenním odpočinku už je Macháč zdravotně v pořádku, a tak mohl zavzpomínat na utkání, která v kazašské metropoli zvládl. Klíčovým duelem bylo osmifinále proti Mackenziemu McDonaldovi (120.), vítězi prvního ze dvou challengerů v Nur-Sultanu.

„Byl to pro mě důležitý zápas, hrál jsem svůj nejlepší tenis. Stejnou herní úroveň jsem předvedl i ve čtvrtfinále,“ poznamenal k souboji s Korejcem Soon Woo Kwonem (77.).

Následovalo Prajnešem Gunneswaranem (130.) a už zmíněné finále s Ofnerem.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Tomas Machac (@tomas_machac)

Macháč si ještě o týden dříve připsal v Kazachstánu sympatické čtvrtfinále, dohromady tak za čtrnáct dní nastřádal hned 143 bodů do žebříčku ATP. „Oba týdny jsem předváděl solidní tenis,“ zhodnotil Čech, kterého na turnajích doprovází trenér Daniel Vacek.

Aktuálně druhý nejlepší český tenista po Jiřím Veselém má díky parádnímu začátku roku, kdy si zahrál také druhé kolo grandslamového Australian Open, velmi dobře nakročeno k účasti na Next Gen ATP Finals. Turnaj mistrů do 21 let, určený pro osm talentovaných hráčů, se uskuteční na konci sezóny v italském Miláně.

„Určitě bych si tam chtěl zahrát, udělám pro to vše,“ hlásil sebevědomě Macháč, jemuž v letošním pořadí mladých tenistů patří pátá příčka.

Tenista z Berouna bude mít další šanci k získání cenných žebříčkových bodů na halovém challengeru ve švýcarském Luganu, který se bude konat ve dnech 22.–28. března. Na vítěze turnaje čeká 80 bodů, přičemž mezi přihlášenými je z Čechů také Lukáš Rosol (186.).

Cesta Tomáše Macháče za titulem v Nur-Sultanu

Finále: TOMÁŠ MACHÁČ – Sebastian Ofner (AUT) 4:6, 6:4, 6:4
Semifinále: TOMÁŠ MACHÁČ – Prajneš Gunneswaran (IND) 6:3, 1:6, 6:2
Čtvrtfinále: TOMÁŠ MACHÁČ – Soon Woo Kwon (KOR) 6:2, 6:1
2. kolo: TOMÁŠ MACHÁČ – Mackenzie McDonald (USA) 6:4, 6:1
1. kolo: TOMÁŠ MACHÁČ – Henri Laaksonen (SUI) 7:5, 6:2