Vítězný návrat po více než roce! Federer v Dauhá udolal houževnatého Evanse

- Marek Bartošík

Roger Federer (6.) slaví vítězný návrat na okruh! Devětatřicetiletý Švýcar porazil na turnaji v Dauhá odhodlaného Brita Daniela Evanse (28.) za dvě hodiny a 25 minut 7:6(8), 3:6, 7:5 a postoupil do čtvrtfinále. Oba tenisté předvedli slušný výkon, ozdobený mnoha krásnými vítěznými údery. Federer se mohl spolehnout na servis – zaznamenal třináct es bez jediné dvojchyby. O svém triumfu rozhodl brejkem v závěrečném gemu, když proměnil mečbol precizním bekhendem po čáře.

Dlouhých 405 dní museli fanoušci Rogera Federera vydržet bez jediného zápasu jejich oblíbence. Fenomenální Švýcar jim ve svém prvním startu od semifinále loňského Australian Open udělal radost, na výhru proti Danielovi Evansovi se ale pořádně nadřel.

Britský tenista, který si letos na melbournském Murray River Open připsal svůj premiérový titul ATP, měl v každém setu nejednu šanci. V deváté hře úvodního dějství se dostal k brejkbolu, favorizovaný Federer ho ale sebevědomě odvrátil vítězným forhendem. V rozhodující zkrácené hře si Evans vypracoval vedení 4:2, posléze měl za stavu 6:5 setbol na returnu, Švýcar však vytasil další nechytatelný forhend. Maestro následně využil svou třetí příležitost k ukončení setu díky přesnému bekhendovému prohozu.

Třicetiletý britský reprezentant se dílčím neúspěchem nenechal rozhodit, a ve čtvrtém gemu druhé sady dokonce sebral Federerovi podání. Získanou výhodu udržel a srovnal na 1:1 na sety.

Závěrečné dějství nabídlo velké drama. Nejprve měl Evans v sedmé hře dva brejkboly, Federer ale v kritickém momentu zabral. Osminásobný wimbledonský šampion se za stavu 5:4 na gemy propracoval k mečbolu na returnu, odvážný Brit však kontroval parádní variantou servis–volej. Rozuzlení dramatické zápletky tak přinesla až dvanáctá hra, v níž Federer nekompromisně proměnil svůj druhý mečbol pomocí bekhendového winneru po čáře.

„Jsem moc šťastný, odehrál jsem opravdu dobrý zápas. A zakončit utkání bekhendem po čáře je vždy krásné,“ usmíval se v rozhovoru na kurtu Federer.

Vítěz turnaje z let 2005, 2006 a 2011 narazí ve čtvrtfinále na Nikoloze Basilašviliho (42.).

Qatar ExxonMobil Open, Dauhá (muži, QAT, 787 930 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
Daniel Evans (GBR, 28.) – Roger Federer (SUI, 6.) [2] 6:7(8), 6:3, 5:7