Z kvalifikace až na vrchol bez ztráty setu! Osmnáctiletá Tausonová slaví premiérový titul

- Jan Vojkůvka

Dánská tenistka Clara Tausonová vybojovala ve francouzském Lyonu svůj premiérový titul na okruhu WTA. Osmnáctiletá Dánka ve finále přehrála za 89 minut zkušenou Viktoriji Golubicovou 6:4, 6:1. K trofeji se prokousala přes kvalifikaci a bez ztráty setu!

Po odchodu Caroline Wozniacké do tenisového důchodu se zraky dánských fanoušků upřely na mladičkou Claru Tausonovou. S napětím sledovali její první krůčky mezi profesionálkami a postupem času bylo stále více zřejmé, že právě Tausonová bude nástupkyní jejich tenisové královny.

Teprve osmnáctiletá Tausonová svůj potenciál prodává dlouhodobě, vždyť už vyhrála 9 turnajů ITF (z toho dva letos) a strmě stoupá žebříčkem. Dosavadní vrchol kariéry přišel nyní v Lyonu, kde dokonce bez ztráty setu prosvištěla z kvalifikace až k titulu.

Hráčka, jejímž vzorem je Petra Kvitová, v prvním setu finálového duelu s Golubicovou ztratila podání hned v prvním gemu. Od stavu 0:2 však šňůrou čtyř her v řadě otočila vývoj úvodní sady a po následné divoké brejkované, kdy si obě hráčky mezi sedmým a desátým gemem prorážely servisy, vyhrála set 6:4 a ujala se vedení.

Druhá sada byla po dramatické koncovce té první už jednoznačnou záležitostí. Tausonová se velmi rychle dostala do vedení 5:0, a byť posléze na returnu nevyužila hned čtyři mečboly, Golubicová jen oddálila svou porážku o několik minut. V sedmém gemu totiž Tausonová duel doservírovala.

Osmnáctiletá Dánka se po svém triumfu v Lyonu vyhoupne do elitní světové stovky. S 853 body bude v pondělním vydání figurovat na 96. pozice a polepší si o výrazných 43 příček.