Dominance po 16 letech končí. Medveděv za týden naruší nadvládu Velké čtyřky

- Jan Vojkůvka

Tenis měl v posledních 16 letech čtyři dominantní tenisty. Novak Djokovič, Rafael Nadal, Roger Federer a Andy Murray od roku 2005 drželi první dvě pozice světového žebříčku a nikoho mezi sebe nepustili. V polovině března se to však změní, druhým hráčem světa se totiž stane Daniil Medveděv.

Od 25. července 2005 nebyl v mužském tenisu nikdo, kdo by dokázal jakýmkoliv způsobem narušit vládu tenistů z tzv. Velké čtyřky. Djokovič, Nadal, Federer a Murray se prostřídávali na prvním místě světa, prostřídávali se i na druhém místě světa, a po většinu času drželi i třetí a čtvrté místo.

Přesto, třetí a čtvrté místo občas zaujal jiný tenista, a v posledních letech tyto pozice už pravidelně patří především hráčům, kteří se snaží na hlavní hvězdy mužského tenisu dosáhnout. První dvě pozice však odolávaly a byly pro zbytek tenisového pole nedosažitelné.

Dne 15. března, po téměř 16 letech, se to změní. Za světovou jedničkou Novakem Djokovičem se na druhém místě světa objeví Daniil Medveděv. Posun pro finalistu letošního Australian Open potvrdila samotná ATP.

„Daniil Medveděv se 15. března stane druhým hráčem světa. Medveděv bude prvním hráčem v TOP 2 od 25. července 2005 mimo Big 4 (Velkou čtyřku) Novaka Djokoviče, Rafaela Nadala, Rogera Federera a Andyho Murrayho,“ uvedla ATP.

Nadal, který v současnosti drží pozici druhého hráče světa, přijde o své umístění i kvůli zdravotním problémům, kvůli nimž nemohl startovat v Rotterdamu a nebude moci startovat ani v Acapulcu.

Medveděv přitom prohrál v Rotterdamu už v prvním kole, ale díky odpočtům Nadalových bodů si i tak vylepší své dosavadní žebříčkové maximum.