Teď chci hlavně vyléčit zranění, přeje si Muchová. Jakou odměnu dostala za grandslamové maximum?

- Jan Vojkůvka, Marek Bartošík

Karolína Muchová se vrátila ze své velmi úspěšné mise v Austrálii. I přes zranění břicha dokázala projít do semifinále Australian Open a stanovila své nové grandslamové maximum. Natržený břišní sval může ovlivnit i další turnajový program aktuálně 22. hráčky světa, jež přiznala, že se jí toto zranění vrátilo už poněkolikáté.

Čtyřiadvacetiletá Muchová má za sebou parádní vstup do sezony. V Austrálii dokázala i přes tvrdou karanténu bez možnosti tréninku projít do čtvrtfinále na Gippsland Trophy a následně vybojovat senzační semifinále grandslamového turnaje.

Na Australian Open vyřadila nejlepší českou hráčku současnosti Karolínu Plíškovou, porazila i rozjetou Elise Mertensovou a ve čtvrtfinále si dokonce poradila se světovou jedničkou Ashleigh Bartyovou.

Až v semifinále s Jennifer Bradyovou (4:6, 6:3, 4:6) našla i vinou zranění svou přemožitelku. Byť měla své šance, finále v Melbourne nevybojovala. Zpět do České republiky však mohla odcestovat nadmíru spokojená.

Jak ale zranění břišního svalu ovlivní její další plány v této sezoně? I o tom se rozpovídala během tiskové konference.

V Česku jste jeden den, co jste už všechno stihla?
Z letiště jsem jela rovnou na sono břišního svalu, potom vyzvednout pár věcí do bytu v Praze a hned navečer jsme jeli do Olomouce. Dnes ráno jsem stihla dopingovou kontrolu, která mě hned přepadla, a teď jsem tady. Stihla jsem toho docela dost a zároveň nic moc. (usmívá se)

Jak to tedy vypadá s vaším břišním svalem, který jste si poranila v Melbourne?
Na sonu jsem byla už po semifinále v Austrálii. Ukázalo se, že tam mám trhlinu na levé straně, moje je trošku větší než Djokovičova (Srb má trhlinu ve svalu 2,5 cm, pozn. red.). Na včerejší kontrole se ukázalo, že se to za posledních pár dní překvapivě zlepšilo, ale sval je pořád natržený.

Je to něco, co se vám vrací?
Už mě to párkrát potkalo, což určitě není dobré. Musím to doléčit na sto procent, abych mohla hrát.

Čím sval léčíte?
Teď hlavně klidem, využívám také proudy, ode dneška si na to dávám elektriku. Komunikuji s Michalem (fyzioterapeutem Michalem Novotným, pozn. red.) na dálku z Tenerife.

Jaké jsou tedy vaše další turnajové plány?
Dauhá jsem ani nepřihlašovala, začíná už příští týden. Dubaj je Mandatory (povinný turnaj, pozn. red.), takže tam jsem, ale popravdě si nemyslím, že to stihnu. Zatím to nechávám otevřené, uvidíme. A potom Miami, kde bych mohla být zdravotně ready.

Kdy vás přestala štvát semifinálová porážka s Američankou Bradyovou?
Nejvíc mě to mrzelo po zápase, byla jsem v emocích. Mám chvilky, kdy si na to vzpomenu a mrzí to. Samozřejmě to ze mě neopadlo, ale neužírám se tím. Věděla jsem, že jsem měla šanci, ale okolnosti nebyly lehké. Po semifinále jsem si říkala, že už bych do finále ani nebyla schopna nastoupit.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Karolína Muchová (@karolinamuchova)

Jak se vypořádáváte s desetihodinovým časovým rozdílem mezi Austrálií a Českou republikou?
Poslední let z Dauhá jsem se snažila nespat a potom jsme řídili domů do Olomouce, takže jsem se držela dlouho.

Kolik máte teď hodin, když tato časová pásma odečtete?
Myslím, že to na mě brzy zase padne. Není to lehké, teď už mám skoro večer, půlnoc. (usmívá se)

Na co jste se nejvíc těšila při návratu do Česka?
Nejvíc na rodinu, protože jsem ji dlouho neviděla.

Jak vás doma přivítali?
Mamka mi upekla dort. Nechala na něm indicie, které jsem nepochopila, ale myslela to hezky. Dali jsme si skleničku, ale byla jsem hodně unavená, před osmou jsem usnula a spala jsem až do pěti ráno. To je myslím dobrý výkon. (usmívá se) Ráda bych vzala celý tým na večeři, ale to v současnosti nejde.

Stihla jste už po návratu oprášit svou kytaru?
Popravdě ne, kytaru mám v Praze, i když jednu mám i tady v Olomouci. Určitě si k ní sednu, ale dnes toho mám ještě hodně, takže jsem to ještě nestihla.

V Austrálii se osvědčila vaše spolupráce s kamarádkou Barborou Štefkovou. Uvažujete o prodloužení spolupráce?
Byla v týmu už před turnajem. Už ráno mi ťukala na dveře, že jí chybím. Jsem ráda, že tam se mnou mohla letět, byli jsme dobrá parta i s Asierem (Sanchizem, pozn. red.).

Jaké budete mít možnosti tréninku po doléčení zranění?
To zatím nemám zjištěno, předtím jsme měli výjimku. Michal i Asier jsou na Tenerife, takže je možnost, že bych tam odletěla a že by se o mě starali při rehabilitaci. A pak bych tam začala trénovat. Je tam hezky a hraje se venku, je to jedna z možností. Další možnost je trénovat na Štvanici, pokud to bude možné.