Bývalého člena elitní stovky dál brzdí zranění. Prioritou je se uzdravit, říká Čech

- David Schlegel, Jan Vojkůvka

Kariéru měl více než slibně rozjetou. V roce 2017 dokonce vystoupal až na 72. místo světa. Adama Pavláska však v dalším rozletu a stoupání k výšinám zastavily zejména zdravotní obtíže, se kterými dlouhodobě laboruje. Těm musí čelit i nyní, kdy léčí natržený břišní sval, kvůli němuž netuší, kdy se vrátí na kurty.

Pavlásek, který se zraněními bojoval i v letech předchozích, se naposledy na kurtech představil během prosincové extraligy. Tehdy se mu povedlo porazit Marka Gengela ve třech setech. Od jeho posledního ostrého zápasu však uběhly více než tři měsíce.

„Teď mám prioritu se uzdravit a poté snad brzký návrat k tenisu,“ odvětil na dotaz Tenisového světa, zda jeho pauza bude dlouhodobějšího rázu. „Mám momentálně natržený břišní sval. Dobu návratu teď nedokáže bohužel nikdo odhadnout,“ dodal český tenista.

Zákeřnost tohoto typu zranění tkví v tom, že léčba mívá různou délku. V případě menších ruptur stačí jeden až dva týdny klidového režimu, ve vážnějších případech se ovšem může protáhnout i na několik měsíců.

S ohledem na Pavláskova slova je přitom patrné, že u šestadvacetiletého hráče se jedná spíše o druhou možnost. Je to další z řady neštěstí, které českého hráče během kariéry potkalo.

Není to totiž poprvé, co vítěze čtyř turnajů na okruhu ATP Challenger Tour brzdí zranění. Trable měl už ke konci roku 2017 se zápěstím a od té doby se potýká s nejrůznějšími obtížemi. „Zasáhlo mě zranění, poté velký pokles formy, hodně proher, spadnutí v žebříčku, do toho bolest lokte,“ vyprávěl například v březnu minulého roku.

Jeho snahu o comeback tehdy zastavila pandemie koronaviru, kvůli níž musel přerušit sezonu. A, ke vší smůle, v červenci během turnaje Svijany Open skrečoval duel s Michaelem Vrbenským a na další návrat si musel počkat až do extraligy.

A po ní znovu, kvůli zdravotním problémům, nehraje.