Australian Open: Djokovič zkompletoval hattrick! V deblu slaví Slovák Polášek

- Redakce

Závěrečný hrací den Australian Open představil své poslední šampiony! Světová jednička Novak Djokovič oslavil zisk v pořadí devátého titulu z Australian Open. Srbský tenista ve finálovém utkání proti Daniilu Medveděvovi z Ruska zvítězil po necelých dvou hodinách 7:5, 6:2, 6:2. O držitelích titulu se rozhodlo i ve čtyřhře, v níž svůj premiérový grandslamový titul vybojoval Slovák Filip Polášek.

Cestu za třetím titulem v řadě započal Djokovič rychlým brejkem už ve druhé hře, a byť o výhodu brejku v pátém gemu přišel, úvodní dějství strhl na svou stranu ve 12. hře. Na returnu se mu povedlo využít v pořadí třetí setbol a vykročil směrem za ziskem další grandslamové trofeje.

V dalších setech už byla cesta srbské hvězdy za vítězstvím o poznání jednodušší. Sice hned na začátku druhé sady přišel o podání, ale okamžitým rebrejkem odpor Rusa zlomil, získal čtyři gemy v řadě a v osmé hře přidal ještě svůj třetí brejk v prostředním setu.

Ve třetí sadě, která se ukázala být poslední na turnaji, pak Djokovič prorazil Medveděvovi podání ve druhé hře a duel dotáhl do vítězného konce v osmém gemu na returnu.

Srb nejen že obhájil vítězství z Australian Open z let 2019 a 2020, ale celkově vybojoval už devátý titul z Melbourne. Poprvé zde přitom triumfoval už v roce 2008.

Jeho pouť za turnajovým vítězstvím je navíc o to úctyhodnější, že v průběhu hlavní soutěže se potýkal s nepříjemným zraněním břišního svalstva, kvůli němuž na konci minulého týdne dokonce zvažoval odstoupení z turnaje. Povedlo se mu ovšem dát před osmifinále s Milosem Raonicem dohromady a zůstal v této sezoně neporažen.

Polášek slaví premiérový grandslamový titul
Slovenský deblista Filip Polášek se na Australian Open dočkal zisku svého premiérového grandslamového titulu. Ve finále mužské dvouhry po boku Chorvata Ivana Dodiga porazil americko-britský pár Rajeeva Rama a Joe Salisburyho 6:3, 6:4.

Dodig s Poláškem předvedli parádní výkon na servisu i returnu, když nečelili za celý zápas ani jednomu brejkbolu a sami si vypracovali hned 15 šancí na zisk soupeřova podání.

Z 15 brejkbolů nakonec využili dva. V prvním setu se jim povedlo prorazit podání soupeře v osmé hře a v druhém dějství v sedmém gemu.

Finále mužské čtyřhry 

Ram (USA), Salisbury (GBR) [5] – Dodig (CRO), Polášek (SVK) [9] 3:6, 4:6

Finále mužské dvouhry 

Novak Djokovič (SRB, 1.) [1] – Daniil Medveděv (RUS, 4.) [4] 7:5, 6:2, 6:2