Turnaj ATP bez jestřábího oka? Stará škola, smál se Del Potrův „terč“ švédský sudí Lahyani

- Filip Lefenda

Dnešní svět je obklopen moderními technologiemi a jinak tomu není ani v tenise. Nestává se proto již příliš často, aby na turnaji kategorie ATP chybělo „jestřábí oko“, tedy zařízení, které monitoruje dopady míčů a dokáže rozsoudit řadu sporných momentů. Ve Stockholmu, kde své téměř tříleté čekání na turnajový titul ukončil Argentinec Del Potro, se takový podnik uskutečnil. Temperamentní švédský rozhodčí Mohamed Lahyani, jenž soudcoval mimo jiné právě i finálové střetnutí, v tom však problém neviděl.

Smutek z absence dnes již tolik rozšířeného a často nepostradatelného jestřábího oka? Věčně usměvavý padesátiletý rozhodčí Mohamed Lahyani, syn rodičů, kteří kdysi emigrovali z Maroka do švédské Uppsaly, kde si otevřeli restauraci, zklamání nepociťoval. Naopak byl potěšen hladkým průběhem turnaje, který ukázal, že to jde i bez „jestřába“.

„Takto jsem utkání rozhodoval dvacet let, je to ten nejlepší způsob. Prostě stará škola,“ pronesl s úsměvem před nedělním rozhodujícím kláním mezi Del Potrem a Sockem. Sám byl přitom v semifinálovém utkání pozdějšího turnajového vítěze s Dimitrovem terčem vášní ze strany jihoamerického hráče, který nesouhlasil s jedním z jeho výroků. Osmadvacetiletý Argentinec namířil proti Švédovi rukojeť své rakety ve snaze napodobit zbraň, Lahyani reagoval úsměvem. Není divu - oba borci k sobě chovají vzájemný respekt.

Turnaj kategorie ATP bez jestřábího oka je dnes takřka raritou. Samozřejmě, na antukových dvorcích takovéhoto zařízení nutně netřeba, avšak v halovém prostředí se jedná o ojedinělou záležitost. „Finanční prostředky byly použity na zajištění atraktivního a velmi silného hráčského obsazení,“ komentoval skutečnost turnajový ředitel Christer Hult s tím, že cena technologie jestřábího oka je podle něj neúměrně vysoká.