I přes bolesti. Djokovič jako druhý v historii dosáhl na magický grandslamový milník

- Jan Vojkůvka

Bolesti břišních svalů, které Novaka Djokoviče trápí od pátečního utkání třetího kola, nedokázaly světovou jedničku zastavit. V osmifinále Australian Open Srb zdolal Kanaďana Milose Raonice po setech 7:6(4), 4:6, 6:1, 6:4 a jako druhý v historii pokořil hranici 300 vyhraných zápasů na grandslamových turnajích.

Djokovič si poranil břišní svaly během duelu třetího kola s Taylorem Fritzem. Kvůli velkým bolestem a vyšetřením u lékaře se rozhodl dokonce v sobotu netrénovat a nezatěžovat už tak zhuntované tělo. V mysli světové jedničky se dokonce objevily myšlenky na to, že by turnaj předčasně zabalil.

Tyto myšlenky však nakonec zavrhl a ani bolesti břicha nedokázaly Srba v jeho touze po úspěchu zastavit. Do duelu s Raonicem nastoupil, vyhrál a kromě postupu do čtvrtfinále oslavil i překonání zajímavého milníku.

Jako teprve druhý v historii posbíral na grandslamových turnajích 300 výher ve dvouhře. Při překonání této mety se připojil k Rogeru Federerovi, jenž během kariéry vyhrál dokonce 365 zápasů.

Srb během kariéry nastoupil ke 345 zápasům ve dvouhře na turnajích velké čtyřky. Připsal si tedy prozatím 45 porážek, což mu přináší i úctyhodnou procentuální úspěšnost v poměru vítězství a porážek na grandslamových turnajích, když dosáhl v zápasech úspěšnosti 86,96 %.

Za suverénně vedoucím Federerem s 365 výhrami a druhým Djokovičem je v honbě za překonáním tohoto milníku na třetím místě Rafael Nadal. Tomu se povedlo prozatím na grandslamech vybojovat 285 vítězství v hlavní soutěži dvouhry.