Premiérový grandslam přetavil v senzaci. Šampion českých challengerů poprvé pronikne do elitní stovky

- Jan Vojkůvka

Je mu už 27 let, přesto ruský bohatýr Aslan Karacev prožívá v australském Melbourne svou životní premiéru. Poprvé v kariéře se probojoval do hlavní soutěže grandslamového turnaje a hned je z toho životní úspěch. Loňský fenomén českých challengerů je už v osmifinále a poprvé pronikne do první světové stovky.

Jméno Aslana Karaceva není potřeba českým tenisovým příznivcům tolik představovat. Zkušený Rus loni na přelomu srpna a září odehrál sérii tří českých challengerů, na kterých chytil životní formu.

Jeho výkony v Praze a Ostravě doslova udivovaly. Během 16 zápasů poznal pouze jednoho přemožitele, kým nebyl nikdo jiný než hlavní hvězda pražských challengerů Stan Wawrinka, který jej porazil ve finále prvního ze dvou pražských turnajů. Následně Karacev už jen vyhrával. Získal titul na druhém pražském challengeru a v Ostravě následně došel k trofeji dokonce bez ztráty setu.

Díky svým výkonům se vyhoupl světovým žebříčkem poblíž vysněné první světové stovce a mimo jiné si vysloužil možnost hrát kvalifikaci Australian Open, jíž neměl před českými challengery vůbec jistou.

A své šance využil dokonale. V katarském Dauhá vyhrál všechny tři zápasy a poprvé v kariéře se probojoval do hlavní soutěže grandslamového turnaje.

A aby toho nebylo málo, v Melbourne prožívá senzační turnaj!

Na letošním Australian Open odehrál tři zápasy a všechny ovládl bez ztráty setu! Napřed si poradil po setech 6:3, 6:3, 6:4 s Gianlucou Magerem a následně povolil pouhopouhý jeden gem Jegoru Gerasimovi.

Ve třetím kole na Karaceva, který si svůj debut na grandslamovém turnaji náležitě užívá, čekala superfavorizovaná světová devítka Diego Schwartzman.

A výsledek?

Karacev šokujícím způsobem vyhrál 6:3, 6:3, 6:3 a při své premiéře na grandslamu vybojoval senzační osmifinále. To mu zajistí po skončení Australian Open premiérový posun do elitní světové stovky, když si už nyní zajistil posun v aktualizovaném pořadí na 85. místo.

Sedmadvacetiletý Rus, který na začátku minulé sezony figuroval až na 293. místě světa, prožil díky challengerům na českém území zajímavý restart kariéry, který už nyní dokázal přetavit v životní úspěch. A ještě vylepšit se ho pokusí v souboji o postup do čtvrtfinále, o které si v neděli zahraje s kanadským mladíkem Felixem Augerem-Aliassimem.