Rosol zvládl další třísetovou bitvu, po skalpu polského favorita si zahraje o challengerové finále

- Filip Lefenda

Lukáš Rosol (198.) zvládl tento týden už třetí třísetovou bitvu a zahraje si poprvé od konce loňského srpna challengerové semifinále. Na halovém turnaji ve francouzském Cherbourgu zdolal v pátek Kacpera Żuka (245.) z Polska, kterého přehrál díky zvládnutým zkráceným hrám 7:6(2), 4:6 a 7:6(2).

Rosol zahájil sezónu neúspěšnou kvalifikací o Australian Open. V katarském Dauhá prohrál hned v úvodním utkání s Francouzem Janvierem. Následně startoval v Istanbulu a na dvou turnajích v Quimperu, vždy ale vypadl shodně v prvním kole. Premiérovou letošní výhru v hlavní soutěži tak zaznamenal až tento týden na halovém podniku v Cherbourgu.

Hned na úvod přitom musel brněnský rodák otáčet duel se Slovákem Molčanem. V prvním setu proti němu uhrál jediný gem, nakonec ale Rosol zápas dotáhl do tiebreaku třetího setu, v němž za stavu 4:6 odvrátil dva mečboly a zvítězil 8:6.

Cenný skalp připsal pětatřicetiletý Čech v osmifinále, kdy vyřadil opět ve třech setech turnajovou dvojku Antoinea Hoanga z Francie. Dalšího favorita zaskočil posléze – v pátek si poradil i s Kacperem Żukem.

Rosol šel proti o třináct let mladšímu protivníkovi ze třetí světové stovky brzy do vedení, když vedl velmi rychle 4:1. O výhodu brejku ale v sedmém gemu přišel, a tak dospěl set do zkrácené hry, v níž povolil zkušený Čech Polákovi jen dvě výměny.

Rozehry se s postupem času zkracovaly, tenisté těžili čím dál častěji ze svých servisů a načítali na svá konta přímé body. Rovněž ve druhém setu měl Rosol výhodu brejku, pak ale sám ztratil dvakrát servis a po brejku z desáté hry i celý set.

Ve třetím setu pak promarnil někdejší wimbledonský přemožitel Španěla Nadala znovu náskok brejku, podruhé v utkání ale uspěl ve zkrácené hře (znovu poměrem 7:2).

Poprvé od srpnového challengeru v Praze si tak zahraje bývalý 26. tenista žebříčku ATP o turnajové finále. Soupeřem mu bude v sobotu domácí Francouz Gaston (168.).

Challenger Cherbourg – La Manche (muži, FRA, 88 520 EUR, hala – tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
Kacper Žuk (POL, 245.) – LUKÁŠ ROSOL (198.) 6:7(2), 6:4, 6:7(2)