Monastir bude pro mě navždy výjimečný, září Fruhvirtová po premiérovém titulu mezi dospělými

- David Schlegel, redakce

Patnáctiletá Linda Fruhvirtová se na konci minulého týdne poprvé zapsala mezi profesionální šampionky na okruhu ITF. V tuniském Monastiru vybojovala dokonce double, když kromě dvouhry ovládla i hlavní soutěž ve čtyřhře spolu s Ruskou Marií Timofejevovou.

Fruhvirtová minulý týden nenašla v Tunisku přemožitelku ve dvouhře ani ve čtyřhře. A zatímco v sobotu oslavila první profesionální trofej v deblu, o den později vybojovala i kýžený titul v singlu, kde až na vrchol dokráčela po dvou předchozích neúspěšných finálových zápasech.

Tentokrát byla nezastavitelná. Při cestě za trofejí neztratila set a ve finále zvládla dramatickou bitvu s Francouzkou Manon Arcangioliovou, kterou zdolala po setech 7:6(5), 7:5.

Své pocity z úspěšného týdne v Monastiru mladičká Fruhvirtová nyní popsala v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět.

Ve finále turnaje ITF jste byla již potřetí. Poprvé jste vyhrála. Spadl z vás těžký balvan nebo vás předchozí dvě finálové porážky nijak psychicky nepoznamenaly?
Na posledních čtyřech profesionálních ženských turnajích jsem hrála pětkrát finále. Třikrát v singlu a dvakrát v deblu, s čímž jsem spokojená. Za mé první vítězství jsem samozřejmě moc šťastná. Věděla jsem, že to již brzy dokážu.

Minulé prohry mě nijak negativně nepoznamenaly, byly to naopak cenné zkušenosti do dalších finále, které jsem nyní zužitkovala. Samozřejmě je to ale skvělý pocit i známka uvolnění, protože první titul v ženách je důležitý milník.

Je vám 15 let a ve finále jste po boji přehrála o 11 let starší Francouzku Arcangioliovou. Jak jste ten zápas viděla?
Tento zápas byl nejtěžší z celého týdne, soupeřka podala velmi dobrý výkon a bylo to skvělé finále. Zvládla jsem tento zápas skvěle herně i psychicky. Dokázala jsem vyhrát důležité body a věřila jsem, že to dotáhnu do vítězného konce.

Na turnaji jste neztratila ani set a Francouzka byla jediná, která dotáhla oba sety alespoň do dramatické koncovky. V čem byla Arcangioliová nejvíc nebezpečná?
Nevypustila jediný míč a bojovala od začátku do konce. Když jsem jí dala šanci, tak mě ihned potrestala a to mě nutilo pořád držet vysokou úroveň, nepolevovat a diktovat hru.

Jinak jste procházela turnajem jako nůž máslem. Cítila jste z některé z ostatních soupeřek během zápasů nějaké ohrožení?
Žádný zápas není úplně lehký, všechny holky jsou tu hodně zaťaté a chtějí vyhrát. Na kurtu jsem se ale cítila velmi dobře a věděla jsem, že umím hrát lépe než ony.

V Monastiru byly donedávna dva a půl týdne turnaje vládním nařízením zakázány. Zvažovala jste, zda do Tuniska nyní pojedete? Jaké jste měla informace o situaci v místě?
Samozřejmě jsem měla obavy, že přijedu a turnaj zruší, ale informace byly takové, že turnaj bude, tak jsme to riskli.

Jaké jsou v Monastiru omezení proti nákaze koronavirem a jak je vnímáte?
Pětidenní karanténa, negativní test a povinné roušky. Dezinfikují se kurty a lavičky po každém zápase a každý den měří teplotu. Už jsem si na tyhle věci zvykla.

V Monastiru jste loni postoupila do svého prvního finále na turnajích ITF. Je pro vás toto místo nějak speciální? Jak vám vyhovuje tamní zázemí? Co říkáte na tamní kurty?
Vždycky to už pro mě bude místo mého prvního prvního finále i prvního titulu, takže pro mě už bude vždy speciální. Vyhovuje mi, že je hotel i kurty na jednom místě a tamní kurty mi zřejmě sedí. Je to ale hlavně o počasí než o kurtech, protože tu často hodně fouká.

V Tunisku jste získala double, když jste kromě dvouhry vybojovala i premiérový titul ve čtyřhře, v níž jste zvítězila po boku Marie Timofejevové. Byla jste spokojená s tím, jak jste v deblu hrála? Jak jste se s partnerkou doplňovaly? Který zápas byl nejtěžší?
Vždycky si ráda zahraji i čtyřhru, baví mě. Zápasy jsme si užívaly a byla jsem se svými výkony spokojená. Marii znám už ze čtrnáctek a tohle bylo poprvé, co jsme spolu debl hrály. Myslím, že to bylo super. Nejtěžší bylo semifinále proti prvním nasazeným, kdy jsme těsně prohrály druhý set v tiebreaku a byl silný vítr. Pak jsme skvěle zvládly supertiebreak, který jsme měly pod kontrolou.

S kým trávíte v Monastiru čas a jak dlouho v Tunisku ještě pobudete? Jaké jsou vaše další turnajové plány?
Nejvíc času si tu užívám s mamkou, trenérem a s přáteli z Francie a turnaje. Tento týden tu odehraji ještě jeden turnaj a pak poletím domů. Dál se uvidí, plán ještě nemáme.


Galerie