Neskutečné! Rumunka žádala trest pro vlastního trenéra, málem ho vyfasovala sama

- Filip Lefenda

Jen těžko uvěřitelná scéna byla k vidění na jednom z přípravných turnajů před Australian Open v Melbourne. Rumunská tenistka Sorana Cirsteaová si během přestávky mezi gemy stěžovala umpirové rozhodčí na vlastního trenéra a žádala pro něj napomenutí.

Zkušená třicetiletá rodačka z Bukurešti hrála na akci Grampians Trophy svůj první letošní turnaj. Po výhrách nad Gruzínkou Kalašnikovovou (6:1, 6:1) a Švýcarkou Bencicovou (7:5, 6:2) se v sobotu utkala v bitvě o semifinále s Američankou Ann Liovou.

Zápas to pro Cirsteaovou ovšem nebyl povedený. Byť do něj vstoupila rychlým brejkem a vedením 2:0, v dalším průběhu už kralovala na kurtu protivnice. Rumunka prohrála hladce 3:6, 1:6 a navíc se ještě postarala, lidově řečeno, o trapas.

Vítězce šesti titulů z okruhu WTA (jeden singlový, pět deblových) se nelíbilo chování jejího kouče, který měl k její hře časté výhrady. Když se ho Cirsteaové nepodařilo opakovaně umlčet, požádala o pomocnou ruku umpirovou rozhodčí.

„Nemůžete mu dát prosím varování? Nechce přestat mluvit, ať stojím kdekoliv,“ stěžovala si za pomoci gestikulace zkušená tenistka, na kterou čeká v úvodním kole Australian Open krajanka Tigová.

„Pokud dám varování tvému kouči, musím ho dát automaticky i tobě,“ zhatila Rumunce s lehkým úsměvem plány rozhodčí.

„Dobrá. Ale ať už je konečně zticha. Žádala jsem ho o to už asi desetkrát,“ kontrovala rozhozená Cirsteaová, která nakonec z boje o turnajovou trofej vypadla.

Jak ale vyšlo jen o pár desítek minut později najevo, mrzet ji to zase tolik nemusí. WTA se totiž rozhodla podnik Grampians Trophy, jenž je určen tenistkám po přísné formě karantény, ukončit kvůli nahuštěnému programu bez šampionky. V neděli se sice uskuteční podle plánu obě semifinále, vítězky si ale rovnou shodně rozdělí body a prize money určené finalistkám. O titul už se na této „pětistovce“ zápolit nebude.