Opět bez úspěchu! Jastremské nevyšlo ani odvolání ke sportovní arbitráži

- Jan Vojkůvka

Dajana Jastremská se na kurtech v Melbourne, kam se vypravila i přes dočasnou suspendaci, nepředstaví. Ukrajinské tenistce totiž po neúspěšném odvolání k ITF nevyšlo ani slyšení u Mezinárodního sportovního tribunálu, který její odvolání rovněž zamítl. Provizorní suspendace za údajné užití dopingu tak pokračuje.

Dvacetiletá Ukrajinka, která patří k největším hvězdám nastupující generace, byla loni 24. listopadu pozitivně testována na zakázanou látku zvanou mesterolon, patřící mezi anabolické prostředky. Test provedla laboratoř Světové antidopingové agentury (WADA) v kanadském Montréalu.

Od 7. ledna má mladá hráčka pozastavenou činnost, s čímž se ale nehodlá smířit. Pokusila se odvolat k ITF a i přes zákaz se vydala do Melbourne. Po neúspěchu u Mezinárodní tenisové federace zkusila odvolání k Mezinárodní sportovní arbitráži v Lausanne, ale i ta její žádost zamítla.

„Prozatímní pozastavení činnosti, které je Dajaně Jastremské uděleno, zůstává v platnosti do doby, dokud ITF nevydá konečné rozhodnutí,“ stojí v prohlášení CAS.

Cesta Jastremské do Melbourne tak byla zcela zbytečná. Ukrajinka, jež se podrobila izolaci kvůli pozitivnímu případu nákazy covidem v jejím letadle, se na úvodním grandslamu sezony nepředstaví. A otázkou je, kdy vůbec bude znát verdikt ITF k jejímu případu.

O své nevině sama nepochybuje, ale pokus o očištění jména bude probíhat bez jejího působení na tenisových akcích.

„Důvodem, proč jsem mohla odcestovat do Austrálie, byla zrychlená procedura s odvoláním k Nezávislému tribunálu ITF i Mezinárodní sportovní arbitráži. Tyto instituce mohly zrušit mou dočasnou suspendaci,“ napsala v prohlášení Jastremská.

„Ani nedokáži vyjádřit, jak moc jsem zklamaná tím, že nebudu součástí prvního grandslamového turnaje sezony. Jsem vděčná všem, kteří se zasloužili o to, aby pro tenisty vytvořili v těchto složitých časech takové podmínky, jaké v Austrálii jsou,“ podotkla.

Cestu do Austrálie hradil Jastremské místní tenisový svaz, Ukrajinka ovšem hodlá peníze vrátit. „Mám v úmyslu vrátit všechny výdaje, které Tennis Australia za mě vynaložila.“

„Se svým týmem věříme v naši schopnost prokázat mou nevinu. Jsem odhodlaná prokázat svou nevinu a očistit své jméno. Ráda bych poděkovala všem svým fanouškům za podporu,“ dodala.