Revoluční přerozdělení financí! Vítězové Australian Open přijdou o desítky milionů

- Filip Lefenda

Už za necelý týden vypukne v Melbourne Parku úvodní grandslam sezóny. Navzdory pandemii koronaviru a omezené divácké účasti zůstala dotace z minulého roku zachována. Přesto vyinkasují vítězové Australian Open v přepočtu o zhruba 22,5 milionu korun méně než loni. Jak je to možné?

Pořadatelé letos více než kdy jindy berou ohled na tenisty ze spodnějších pater žebříčků. „Je pro ně čím dál složitější se uživit. Turnajů ubývá,“ vysvětlil ředitel Australian Open Craig Tiley.

Hráči či hráčky, kteří vypadnou už v prvním kole turnaje, si nově přijdou místo 90 tisíc australských dolarů na 100 tisíc (přibližně 1,65 milionu korun). Ve druhém kole pak vzrostla částka o 17 procent ze 128 na 150 tisíc (necelých 2,5 milionu korun), ve třetím kole pak o 19 procent z 180 na 215 tisíc (přes 3,5 milionu korun). Zvýšené náklady pro účastníky akce, kteří nevyhrají ani zápas, ale musely být seškrtány jinde.

Tratit tak budou mimo jiné vítězové. Kromě trofeje obdrží 2,75 milionu australských dolarů (zhruba 45,5 milionu korun), což je přibližně o 22,5 milionu korun méně, než tomu bylo před rokem. O čtvrtinu méně vyinkasují poražení finalisté, místo 2 milionů dolarů přičtou na konta 1,5 milionu dolarů (okolo 24,7 milionu korun).

S dvacetiprocentním meziročním poklesem pak musí počítat i semifinalisté (850 tisíc dolarů/necelých 14 milionů korun), zatímco tenisté, kteří vypadnou ve čtvrtfinále, zůstanou oproti loňsku finančně takříkajíc na svém (525 tisíc dolarů/zhruba 8,6 milionu korun).

U dalších turnajů se již předpokládá citelné snížení celkových „prize money“. Pakliže by se menší podniky v budoucnu konaly zcela bez diváků, odhaduje se pokles odměn pro účastníky až o polovinu, v případě turnajů kategorie Masters 1000 pak dokonce až o šedesát procent.