Skromná náhrada za Austrálii. Murray zahájí sezónu na challengeru

- Marek Bartošík

Bývalý první hráč světa Andy Murray, který byl v polovině ledna pozitivně testován na covid-19, před několika dny definitivně přišel o možnost startu na Australian Open 2021. Pětinásobný finalista z Melbourne se sice snažil vyjednat pozdější odlet k protinožcům, to mu však nebylo umožněno. Třiatřicetiletý Murray tak musel radikálně změnit svůj turnajový program, v němž nyní jako první figuruje challenger v italské Bielle.

Andy Murray měl jasný plán, jak se po loňské sezóně, kdy ho opakovaně trápila zranění, dostat do herní pohody a vyšších pater rankingu. Aktuálně 123. hráč světa chtěl zahájit ročník 2021 na turnaji ATP v Delray Beach a poté se přesunout do Austrálie.

Osud si ale s britskou hvězdou opět pohrál. Slavný tenista se nejprve kvůli obavám z covidu odhlásil z Delray Beach, aby o účast na Australian Open i generálce před tímto grandslamem přišel právě kvůli pozitivnímu testu na covid!

Trojnásobný grandslamový vítěz na nastalou situaci zareagoval přihlášením na akci ATP Challenger Tour. Murray by se měl představit na halovém turnaji v italské Bielle, kde se bude hrát v termínu 15.–21. února (souběžně s druhým týdnem Australian Open).

Pokud v Bielle opravdu nastoupí, rozhodně ho nebude čekat nic lehkého. Ve startovní listině jsou spolu s Britem i Alejandro Davidovich Fokina (54.), Lucas Pouille (74.), Sebastian Korda (103.) nebo Andreas Seppi (106.).

Turnaj má celkovou dotaci více než 130 tisíc eur, na šampiona čeká slušná porce 125 bodů do žebříčku. Jestliže by Murray vybojoval titul, výrazně by se přiblížil návratu do top 100 (na širší elitu mu nyní schází necelých 200 bodů).

Vítěz 46 singlových turnajů na okruhu ATP se naposledy objevil na challengeru v srpnu 2019, kdy na Mallorce uhrál osmifinále. Na podnicích této kategorie vybojoval dvě trofeje (Aptos a Binghamton 2005).

Murray absolvoval poslední ostrý zápas na tour loni v říjnu, když v Kolíně nad Rýnem nepřešel přes první kolo. Před Vánocemi se ještě zúčastnil exhibiční akce Battle of the Brits.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Andy Murray (@andymurray)