Titulem v Moskvě vybojovala na poslední chvíli letenku do Singapuru! Kuzněcovová prožívá nejlepší sezonu od roku 2009

- Jan Vojkůvka

Pouhý jeden den před zahájením závěrečného Turnaje mistryň a zároveň už po rozlosování základních skupin, se do Singapuru zvládla kvalifikovat poslední, osmá, tenistka, která bude bojovat o úspěch na finále letošní sezony WTA - Ruska Světlana Kuzněcovová.

Původně Kuzněcovová nastupovala do turnaje v Moskvě s vědomím, že se ji letošní ročník WTA Finals týkat nebude, ale poté, co Serena Williamsová ohlásila své odstoupení ze singapurského turnaje, pro Světlanu svitla poslední naděje. Musela totiž vyhrát moskevský Kremlin Cup, díky čemuž by přeskočila v žebříčku Britku Johannu Kontaovou a stala by se poslední účastnicí Turnaje mistryň.

A přesně to také nasazená jednička startující na divokou kartu dokázala. Na turnaji sice absolvovala dva těžké třísetové zápasy, ale ve finále vyprovodila Gavrilovovou z kurtu po výsledku 6:2, 6:1 a úspěšně se kvalifikovala.

Bývalá světová dvojka navíc konečně prožívala opět sezonu, díky níž se dostala do elitní desítky na světě a po šesti letech, kdy na Turnaji mistryň nestartovala, bojovala o svou celkově šestou účast. Výrazně ji k tomu dopomohly i kolísavější výsledky soupeřek, těhotenská dovolená Victorie Azarenkové, suspendace Marie Šarapovové a zdravotní problémy Sereny Williamsové.

Sezonu začala výborně, titulem v Sydney, kde dokázala přehrát i favorizovanou Halepovou. Poté však opět zabředla do podprůměrných výkonů, vypadla hned ve druhém kole Australian Open, nedařilo se jí ani na turnajích v Dubaji, Dauhá a Indian Wells a zdálo se, že i letos se bude pohybovat nanejvýš okolo 20. - 30. místa na žebříčku.

Přišel však turnaj v Miami ke konci září a trápení bylo pryč. Kuzněcovová zvládla v osmifinále porazit Serenu Williamsovou a otevřela si cestu až do finále, kde našla jedinou přemožitelku v podobě Bělorusky Azarenkové.

Navíc antuková sezona přinesla Kuzněcovové konečně stabilní výkony. Semifinále v Praze, do kterého však kvůli břišním problémům nenastoupila, čtvrtfinále v Římě a čtvrté kolo na French Open, což byl nejlepší výsledek na grandslamu od roku 2014, pozvědlo sebevědomí ruské tenistky natolik, že stejného výsledku dosáhla i ve Wimbledonu a stále více si vylepšovala žebříčkové postavení.

Své vyrovnané výkony si přenesla i na tvrdé povrchy, čtvrtfinále v Montrealu či Cincinnati sice pokazil výpadek ve druhém kole na US Open, ale Kuzněcovová, v té chvíli na dostřel první desítce, věděla, že prožívá jednu z nejlepších sezon od roku 2009 a přetavila to v další úspěchy na asijském turné, kde vybojovala semifinále ve Wu-chanu a Tianjinu.

A tak se stalo, že po odstoupení Sereny Williamsové dostala příležitost vybojovat po šesti letech účast na Turnaji mistryň. V Moskvě svou náročnou úlohu zvládla, vybojovala druhý letošní titul a o pouhých 35 bodů překonala Johannu Kontaovou, která si na svou premiéru bude muset ještě minimálně rok počkat.

Sezonní profily účastnic Turnaje mistryň: