Deprimovala ho zranění, tak se živil čištěním lodí. Teď má Australan na dosah elitní stovku

- Marek Bartošík

Jedním z tenistů, kteří obdrželi divokou kartu do hlavní soutěže Australian Open, je i domácí zástupce Christopher O'Connell (121. v žebříčku ATP). Šestadvacetiletý Australan tak může v Melbourne napsat další kapitolu svého výjimečného příběhu, který zahrnuje také období vyplněné čištěním lodí. O tom, jak prožíval zkoušky osudu, se O'Connell rozpovídal v rozhovoru pro Sydney Morning Herald a The Age.

Zkušenost Christophera O'Connella z posledních let je jednoduše mimořádná. Posuďte sami. Během sezóny 2017 prodělal zápal plic, aby ho vzápětí trápil zánět šlachy v koleni. A problém se šlachou ne a ne zmizet.

Situace dospěla tak daleko, že se O'Connell zkraje roku 2018 rozhodl pro šestiměsíční odpočinek od tenisu. Na výběr měl dvě možnosti – buď se dočasně věnovat trenérskému řemeslu, nebo spolu se svým bratrem čistit lodě.

„Rozhodl jsem se čistit lodě v přístavu poblíž mého domu, protože zranění už mě štvala. Poslední věc, kterou jsem chtěl dělat, bylo vrátit se na kurt a učit tenis. Prostě jsem nechtěl být na kurtu,“ vzpomínal v povídání pro Sydney Morning Herald a The Age tenista ze Sydney.

Pomyslnou bránu do přístavu mu pootevřel jeho bratr. „Měl tam práci. Připojil jsem se k němu, i když mzda za trénování by byla vyšší. Nicméně to bylo velmi uvolňující, dal jsem své tělo opět do pořádku,“ zmínil klíčový přínos netenisového zaměstnání.

Po návratu O'Connellovi nějakou dobu trvalo, než vybojoval kvalitní výsledky. V závěru roku 2018 se trápil na turnajích ITF, přibližně od března následující sezóny ale přišlo zlepšení. Na malých podnicích hrál velmi často finále, třikrát dokonce slavil titul. Sebevědomí si přenesl na ATP Challenger Tour, kde do konce roku 2019 ukořistil dvě trofeje.

Zatímco na začátku sezóny vůbec nefiguroval v žebříčku ATP, v jejím závěru už atakoval elitní stovku!

Loni se O'Connell podruhé v kariéře objevil v hlavní soutěži Australian Open, přičemž se mu z pozice divoké karty podařilo potrápit rozjetého Andreje Rubljova (3:6, 6:0, 4:6, 6:7).

Po turnajové přestávce kvůli covidu-19 na sebe upozornil na US Open, když v prvním kole vyřadil Lasla Djereho. V další rundě už mu nekompromisně vystavil stopku pozdější semifinalista Daniil Medveděv. Devět získaných gemů ale rozhodně nezavánělo ostudou.

A jaké cíle si O'Connell vytyčil pro ročník 2021? Nejprve by rád vyhrál zápas v hlavní soutěži domácího grandslamu. A pak chce konečně proniknout do top 100 žebříčku. „Určitě si víc vážím toho, že jsem na okruhu. Teď už bych určitě raději hrál na challengerech, než abych třeba čistil lodě,“ dodal Australan.