Problémy se nevyhnuly ani Plíškové, v Melbourne musela oželet trénink

- Filip Lefenda

Žebříčkově nejlepší Češka Karolína Plíšková má za sebou úspěšný přesun do Melbourne – dějiště nadcházejících turnajů včetně grandslamového Australian Open. Ještě před nimi podstoupí světová šestka mírnější variantu povinné čtrnáctidenní karantény.

V praxi to znamená, že může Plíšková pět hodin denně trénovat na kurtu. To nově neplatí o krajanech Tomáši Macháčovi, Kateřině Siniakové a Barborách Strýcové s Krejčíkovou. České kvarteto nebude moci po letu s pozitivně testovanou osobou dva týdny vůbec opustit hotelový pokoj. Problém se zatím týká zhruba 70 hráčů a hráček, spekuluje se ale, že se číslo ve skutečnosti může blížit stovce.

Plíšková do Melbourne cestovala letadlem, na jehož palubě žádná nakažená osoba nebyla. I u ní však pobyt v Austrálii doznal jistých komplikací. Výsledky testů, které byly provedeny bezprostředně po příletu, obdržela Češka se svým týmem až po dlouhých 48 hodinách.

„V neděli jsme byli v rozvrhu tréninků nejdříve v 16 hodin, ale nikdo pro nás nepřišel. Pak se to posunulo na 18:45. Nesmíme opustit pokoj, takže vždy čekáme na to, až někdo zaklepe na dveře, to pak vždy rychle vyskočíme. Jenže ani napodruhé se nic nedělo,“ popisoval situaci na svém Instagramu hráččin kouč Sascha Bajin.

„Nakonec nám sdělili, že trénink zrušili. Co se dá dělat. Snad to vyjde zítra,“ povzdechl si šestatřicetiletý Němec po dvou dnech na hotelovém pokoji.

V inkriminovaných letech z Dauhá, Abú Zabí a Los Angeles se neoctla ani Petra Kvitová. Volnější forma karantény s možností pobývat omezený čas na kurtu čeká i na Jiřího Veselého, který do Melbourne odletěl už 13. ledna.

Kvůli pandemii onemocnění covid-19 odstartuje Australian Open letos až 8. února. Před jeho začátkem jsou ještě přímo v Melbourne na programu dva turnaje ATP 250 a dva podniky WTA 500. Muži absolvují rovněž týmový ATP Cup.