ATP upraví žebříček. Změny nastanou v březnu

- Jan Vojkůvka

Žebříček ATP čekají od března nové změny. Aktuální ranking bude nahrazen novým systémem, který reaguje na neustálený kalendář, jenž se kvůli pandemii koronaviru výrazně mění a turnaje mají odlišné termíny než v letech předchozích.

Mužská tenisová asociace měnila tradiční dvanáctiměsíční žebříček už loni. Tehdy se kvůli pauze způsobené pandemií covidu-19 rozhodlo o tom, že žebříček bude zmrazený a počítat se budou výsledky za 22 měsíců.

ATP tehdy počítala s tím, že by se vše mohlo vrátit k normálu na začátku této sezony, ale už v listopadu začínalo být jasno o tom, že se tak nestane. Na řadu tak musí přijít nové změny, které budou reagovat na neustálenou situaci.

Nová verze světového žebříčku by měla vstoupit v platnost na začátku března, tedy v období, kdy byla loni sezona přerušena. Podle nového systému se budou tenistům počítat nejlepší výsledky za uplynulých 24 měsíců.

Ve výsledku to znamená, že tenisté, kteří naskočí letos k turnaji, ve kterém startovali i před dvěma lety, mají jistotu, že se jim tyto body odečítat nebudou. Naopak si mohou případně polepšit, do žebříčku se totiž bude započítávat lepší výsledek, na který dosáhnou.

Původně se přitom počítalo s tím, že od začátku března se začne žebříček vracet k normálu a budou se odečítat body ze sezony 2019. Jak se ale ukazuje, byl to až příliš smělý plán, který musel být přehodnocen.

Zatím není jasné, kdy se ATP vrátí k tradičnímu počítání žebříčku za dvanáctiměsíční období. Čím dřív se ale tak stane, tím lépe. Současná situace totiž nejvíce vyhovuje těm, kteří se pohybují ve vyšších patrech rankingu, přičemž jejich výkonnost neodpovídá té, kterou předváděli před dvěma lety.