Martincová o netradiční kvalifikaci na Australian Open: Nepoznali byste, že jste na grandslamu!

- Jakub Slunečko, Michal Hladký

Dubaj hostí letos ženskou kvalifikaci na Australian Open a jak to často bývá, tak ani tato premiéra se neobejde bez chyb. A v tomto případě jich není zrovna málo. Tereza Martincová, jež dnes postoupila do druhého kola po výhře 6:1 a 6:2 nad Chorvatkou Mrdežaovou, se rozpovídala pro Tenisový svět o nehostinných podmínkách, kterým musí tenistky ve Spojených arabských emirátech čelit.

Na úvod kvalifikace jste Chorvatce Mrdežaové povolila jen tři uhrané gemy. Jak byste zápas, který trval pouhých 55 minut, zhodnotila?
Podmínky tu mají do „normálu“ daleko. Hrajeme kvalifikaci ve stejném areálu, jako se koná každý rok zdejší turnaj kategorie WTA, takže to tu znám. Věděla jsem, co od toho čekat, protože ty kurty jsou docela specifické. Jde o to, že když člověk dá pořádnou ránu, tak míček po kurtu sjede. Naopak když míčku dá rotaci, tak vysoko odskočí. Ale zpátky k soupeřce. Chtěla jsem ji tlačit, což se mi podařilo. Moc dlouhých výměn tam nebylo, nebyl tam na ně prostor. Dělala hodně chyb, já se naopak snažila předvádět svou hru – dobře servírovat a tlačit z returnu.

Jak moc bylo důležité, že jste do zápasu vstoupila rychlým brejkem a třemi získanými gemy v řadě? Spadlo z vás v tu chvíli něco?
Je to příjemné, když takhle vstoupíte do zápasu. Ale není to tak, že bych si úplně oddechla. Snažila jsem se hrát míč po míči. Stav jsem příliš neřešila.

Za stavu 0:1 jste ve druhém setu nevyužila vedení 40:15 a ztratila jste podání. Byl okamžitý rebrejk klíčovým okamžikem zápasu?
Soupeřka se snažila vymyslet cokoliv, aby průběh utkání po prvním setu 1:6 zvrátila. Zahrála velmi slušný první gem, v tom druhém se zase mně příliš nedařilo. Nijak jsem se ze stavu 0:2 nehroutila. Jak říkám, chtěla jsem hrát fiftýn od fiftýnu.  

Po ztraceném servisu jste se nadechla k zisku šesti vyhraných gemů, čímž jste duel dovedla do zdárného konce. Dělala jste jen minimum chyb. Jste se svou hrou spokojena?
Dlouho jsme neměly zápasy, člověk se do toho musí dostat. Jsem ráda, že jsem poměrně hladce vyhrála. Je to začátek sezony, tudíž těžko nějak hodnotit svou hru.

Ve druhém kole kvalifikace vás čeká Maryna Zanevská z Belgie, se kterou jste v letech 2014 a 2016 dvakrát prohrála, v obou případech ale na antuce. Už víte, co budete na soupeřku hrát?
Kdybyste mi to nepřipomněl, tak si na to ani nevzpomenu. (usmívá se) Snažím se soustředit hlavně na sebe a hrát co nejlepší tenis. Pokud se mi to povede, tak si myslím, že to půjde.

Do hlavní soutěže Australian Open se snažíte probojovat šestým rokem v řadě. Loni a předloni to nevyšlo jen těsně, skončila jste vždy až ve finále kvalifikace. Cítíte formu na to, že letos už by se to mohlo povést? Jak to zlomit?
Já to takhle neberu. Jasně, chci se dostat do hlavní soutěže, ale že bych měla potřebu něco „lámat“, to se říct nedá. Ráda bych hrála svůj nejlepší tenis a doufám, že to vyjde.

Jak hodnotíte organizaci grandslamové kvalifikace, jejíž ženská část probíhá netradičně v Dubaji?
Nemá to nic společného s grandslamem. Je to psychicky náročné. Člověku nezbývá nic jiného než si opakovat, že je rád za uskutečnění kvalifikace. S organizací jakéhokoliv turnaje, natož grandslamu, to nemá nic společného. Dostáváme tři míčky na den, to je naprosto nedostačující. K tomu se s nimi často ani nedá hrát. Jako kdyby nám dali rakety bez výpletu. Jsou tu také zmatky s tréninky, vítězství už je jen to, když se hráčka dostane na kurt. Kdyby tu nebylo tolik tenistek, tak vás nenapadne, že jste na grandslamu. Na druhou stranu musím vyzdvihnout, že máme hotel hned u kurtů a skvělé jídlo. Nicméně jak říkám, po organizační stránce to není úplně příjemné.

Svět je během pandemie koronaviru plný bezpečnostních opatření a nejrůznějších zákazů. Jak je to v Dubaji?
Je to tu striktní. Musela jsem být testována před odletem, po příletu a potom v hotelu. Následoval další test po pěti dnech. Samozřejmě se zde musí nosit roušky, dost se to tu hlídá. I když sedíte venku s trenérem, tak ji musíte mít. Dále se měří teplota nebo se vše zde dezinfikuje.

Jak jste spokojena se svou přípravou na sezonu, se svým tenisem a udělala jste pro tuto sezonu nějaké změny, například i ve složení týmu?
Je to náročné. Nevěděla jsem, kdy se bude začínat. Nic se nedalo plánovat, jen jsem trénovala. Nicméně podmínky jsou tu pro všechny stejné, nedá se na nic vymlouvat. Přípravu jsem se snažila odmakat. S kondičním trenérem jsme se soustředili na sílu, abych svou hlavní zbraň ještě posunula o něco dál. Dále taky na fyzičce, abych vydržela podávat stejně dobré výkony ve více po sobě jdoucích zápasech.

V týmu změny nejsou. Trénuje mě Pavel Zádrapa, který tu se mnou v Dubaji je, za což jsem moc ráda. Kondičním trenérem je stále Michal Miřejovský.

Kvalifikace Australian Open, Dubaj (ženy, SAE, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace
TEREZA MARTINCOVÁ (120.) – Tereza Mrdežaová (CRO, 231.) 6:1, 6:2