Los kvalifikace Australian Open: Kolář vyzve nasazenou jedničku. Hrozí české derby

- Marek Bartošík

Do tříkolové kvalifikace Australian Open naskočí čtyři zástupci českého tenisu. Na Zdeňka Koláře (224.) čeká v úvodním kole nejvýše nasazený Gregoire Barrere (110.). Lukáš Rosol (196.) vyfasoval Maxima Janviera (210.). Pokud by Kolář i Rosol uspěli, utkali by se spolu ve druhém kole. Tomáš Macháč (197.) si na úvod zahraje s Joaem Dominguesem (179.). Jediná česká tenistka v kvalifikaci Tereza Martincová (120.) se střetne s Terezou Mrdežovou (231.). Kvalifikace startuje v neděli 10. ledna. Mužská část se koná v Dauhá, ženská část v Dubaji.

Čtyřiadvacetiletý Zdeněk Kolář se dosud v kvalifikaci Australian Open představil čtyřikrát, z toho pouze jednou postoupil do druhého kola. O vylepšení bilance se pokusí proti nejvýše nasazenému Gregoiremu Barreremu, který si už na všech čtyřech grandslamech zahrál druhé kolo hlavní soutěže. Jediné vzájemné utkání vyhrál předloni na antuce v Bordeaux Francouz ve třech setech.

Pokud by Kolář na zkušeného soupeře vyzrál, může ve druhé kvalifikační rundě narazit na svého krajana Lukáše Rosola. Ten ale musí nejprve porazit jiného Francouze Maxima Janviera, s nímž jediné střetnutí před čtyřmi lety vyhrál ve třech setech.

Tomáše Macháče čeká druhá grandslamová kvalifikace v kariéře, přičemž tu premiérovou loni na Roland Garros zvládl. Macháč změří v prvním kole poprvé síly s Joaem Dominguesem. Jestliže postoupí, mohl by být jeho dalším protivníkem Slovák Martin Kližan.

Z českých tenistek uvidíme v kvalifikačních bojích o Australian Open pouze Terezu Martincovou. Nasazená jedenáctka bude v úvodní rundě plnit roli favoritky proti Tereze Mrdežové (vzájemná bilance 0:0). Martincová zatím startovala v kvalifikaci melbournského grandslamu pětkrát, do hlavní soutěže se ale ještě nedostala.

Kvalifikace se uskuteční ve dnech 10.–13. ledna v Dauhá (mužská část) a v Dubaji (ženská část). Hlavní soutěž se bude konat v termínu 8.–21. února v Melbourne.

Soupeři Čechů v 1. kole kvalifikace Australian Open 2021

ZDENĚK KOLÁŘ (224.) – Gregoire Barrere (FRA, 110.) [1]
LUKÁŠ ROSOL (196.) – Maxime Janvier (FRA, 210.)
TOMÁŠ MACHÁČ (197.) – Joao Domingues (POR, 179.)
TEREZA MARTINCOVÁ (120.) [11] – Tereza Mrdežová (CRO, 231.)

Kompletní los kvalifikace naleznete zde.