Velká komplikace! Ukrajinská hvězda nemůže hrát kvůli podezření z dopingu

- Marek Bartošík

Mezinárodní tenisová federace ITF ve čtvrtek odpoledne oznámila, že na základě svého antidopingového programu dočasně suspendovala Dajanu Jastremskou (29. v žebříčku WTA). Talentovaná hráčka tudíž nemůže až do případného odvolání startovat na žádné profesionální tenisové akci.

Dvacetiletá Ukrajinka, která patří k největším hvězdám nastupující generace, byla loni 24. listopadu pozitivně testována na zakázanou látku zvanou mesterolon, patřící mezi anabolické prostředky. Test provedla laboratoř Světové antidopingové agentury (WADA) v kanadském Montréalu.

Jastremská má od dnešního dne, tedy 7. ledna 2021, dočasně zakázanou účast na turnajích.

Mladá tenistka vydala prakticky ihned po zveřejnění zprávy od ITF vlastní prohlášení, v němž jakékoliv provinění odmítá.

„Nikdy jsem neužila žádných drog ani zakázaných látek. Jsem šokována zvláště proto, že jsem byla dva týdny před tím negativně testována na turnaji v Linci. Poté jsem přestala trénovat a odpočívala jsem před novou sezónou,“ stojí v prohlášení Jastremské, jež má na kontě tři singlové tituly z turnajů WTA.

Ukrajinská hvězdička se dále mimo jiné opírá o tvrzení, že byl vzorek její moči kontaminován.

„Kvůli důvěrnosti řízení nyní nemůžu sdílet žádné další informace. Nicméně si můžete být jistí, že udělám vše pro to, abych očistila moje jméno,“ doplnila Jastremská.