Nechceme je tady! Majitelé bytů se vzbouřili proti tenistům v karanténě

- Filip Lefenda

Domovem nejlepších tenistů světa se v nadcházejících týdnech stane Melbourne. Do více než čtyřmilionového velkoměsta dorazí v půlce ledna stovky hráčů a hráček. Ještě před startem Australian Open čeká všechny účastníky povinná dvoutýdenní karanténa. Původní záměr ubytovat sportovce v komplexu hotelu Westin ale narazil na nečekaný odpor místních.

Bouřit se začali majitelé bytů, kteří mají obavy o své zdraví. O plánu ubytovávat v komplexu zahraniční hráče s nimi údajně hotel nekonzultoval. Záměr prý oznámil až na Štědrý den a jako hotovou věc.

„Nikdo nás včas neinformoval o dohodě s vládou proměnit tento částečně rezidenční hotel v karanténní,“ zlobil se za své klienty Graeme Efron, právní zástupce majitelů bytů v hotelovém komplexu.

Mezi ně patří nejbohatší Australané. „Je mi 84 let a je pro mě šokující, že se tohle děje bez jakéhokoliv pokusu o konzultaci. Na případný soud přispěji klidně 20 tisíc dolarů,“ řekl Digby Lewis. „Je to neuvěřitelně arogantní přístup, předložili nám hotovou věc,“ uvedl Mark Nicholson, další z celkově 36 naštvaných majitelů.

Vedení hotelu Westin se brání. Plány mělo dát na vědomí sdružení vlastníků. Zároveň ubezpečilo, že majitelé budou mít vlastní vchod i výtah a s tenisty nikterak nepřijdou do styku. „Jejich patro zůstane výhradně jim. Mezi patry pak nebude cirkulovat vzduch z ventilace,“ ujistil hotel.

Ani to ale nestačilo, a tak museli pořadatelé Australian Open od plánů povinné karantény v hotelu Westin upustit.

„Po debatě s majiteli hotelu a jeho současnými obyvateli i úřady zodpovědnými za  boj s koronavirem bylo rozhodnuto, že hráči a jejich doprovod budou po příletu do Melbourne ubytováni jinde,“ uvedl hotel v posledním prohlášení.

Tenisová sezóna odstartovala tento týden. Muži hrají v Delray Beach a Antalyi, ženy v Abú Zabí. Hlavní soutěž Australian Open je na programu od 8. do 21. února.