Isner kritizoval nošení roušek. Na Twitteru rozpoutal bouři

- Jan Vojkůvka

Americký tenista John Isner rozpoutal na sociálních sítích pořádnou bouři. Pozastavil se přitom jen nad tím, proč trenéři v americké NFL nosí u postranní lajny roušky. Okamžitě se na jeho osobu snesla nejen vlna kritiky.

„Vyžadovat, aby trenéři NFL měli u postranní lajny roušky, je čisté kosmetické divadlo. Nedává to žádný smysl,“ napsal Isner na svém Twitteru. Snahu o vynucování nošení roušek na nesmyslných místech nazval propagandou.

Byl si dozajista vědom, že v době pandemie koronaviru bude mít jeho tweet ohlas. Nejspíš ale nečekal, že tím rozpoutá pořádnou bouři.

„Jen by mě zajímalo, jestli znáš někoho, kdo onemocněl covidem? Ve zdravotnictví se tím zabývám denně a znám mnoho lidí jak osobně, tak profesionálně, kteří ztratili své blízké. Jsem fanouškem tvého tenisu, ale v tomhle jsi nezodpovědný,“ zní jedna z umírněnějších reakcí na Isnerovu adresu.

„Vyměň trenéry NFL s kýmkoliv a nahraď postranní lajnu s jiným místem,“ rýpnul si jiný fanoušek do Isnera. „Tvůj názor je jako dvojchyba na brejkbol,“ přidal se další z komentujících.

„Každý by měl v dnešní době nosit roušky,“ reagoval Jeff Fanuele. Na tento komentář ovšem Isner reagoval poměrně arogantně, když jeho autorovi řekl, že má vymytý mozek. To už nenechalo klidným ani komentátora BBC Davida Lawa, který se specializuje na tenis.

„Má vymytý mozek více jak 300 tisíci lidmi, kteří ve vaší zemi přišli o život, více než tisíci lidmi každý den. Vědci říkají, že pomáhají,“ okomentoval Law Isnerovu reakci.

Další poukázali na to, že se jedná především o příklad pro veřejnost a povzbuzení v tom, aby lidé roušky nosili. „Více než 300 tisíc lidí během půl roku zemřelo, protože nenošení roušek je považováno za boj o svobodu,“ přidal se Mario Mostaza.

Na Isnerovu adresu ovšem přistála i slova chvály a podpory. „Je to komické, protože polovina hráčů u postranní lajny tu roušku nemá, na hřišti samozřejmě také ne, a trenéři ji musí nosit. Nedává to smysl,“ přitakal jeden z fanoušků.

„A co teprve moje dcera, která hraje fotbalový zápas, devadesát minut po sobě jdou, ale na konci utkání si ani nemohou podat ruce?“ přidala se Amy Jacobyová.

Jak ale celou problematiku zhodnotil další z diskutujících, tak „nikomu to přeci neublíží, když si roušku nasadí.“ A ve své podstatě má pravdu.