Radek Štěpánek předčasně ukončil sezonu, avšak zbraně neskládá

- Petr Šístek

Sedmatřicetiletý veterán, který se minulý týden po turnaji v Tokiu po více než roce a půl vrátil do elitní světové stovky, nyní učinil zásadní rozhodnutí a po konzultaci s docentem Pavlem Kolářem ukončil letošní sezonu. Cílem karvinského rodáka pro nadcházející ročník je opětovné zabydlení se v první stovce a přidání dalších úspěchů ve čtyřhře.

Sezonu 2016 z pohledu Radka Štěpánka nelze hodnotit jinak, než jako velmi povedenou. Český tenisový nestor se během ní totiž dokázal propracovat z chvostu druhé světové stovky o více než sto míst vzhůru. Mezi nejpovedenější turnaje tohoto roku lze z pohledu dosažených výsledků zařadit Masters v Torontu, Madridu a Australian Open, nelze ale opomenout dvě dechberoucí bitvy s Andym Murraym či skalp třináctého hráče světa Marina Čiliče.

Svou velkolepou pouť, jejímž cílem byl návrat do elitní stovky, Štěpánek dokonal na turnaji v Tokiu, kde se podeváté v sezoně úspěšně prokousal kvalifikací a v úvodním kole hlavní soutěže přehrál v souboji veteránů Stéphana Roberta. Do osmifinálového utkání proti Nicku Kyrgiosovi ale již pro bolest nenastoupil a odletěl na vyšetření k přednímu odborníkovi docentu Kolářovi.

Po konzultaci s ním se nyní rozhodl v této sezoně již nepokračovat a pokusit se co nejlépe připravit na další ročník. V něm ale Štěpánka nečeká nic jednoduchého, protože v důsledku neobhájení loňských výsledků z Vídně a Bratislavy započne rok 2017 opět ve druhé stovce žebříčku ATP a hned v lednu jej budou čekat obhajoby druhých kol v Brisbane a na Australian Open.