Vzpomínka na dávný úspěch. Poprvé jsem se cítil jako profesionál, říká del Potro

- Marek Bartošík

Na mužském tenisovém okruhu existují turnaje, které jsou důležité pro každého hráče usilujícího o místo na výsluní. Jedná se o challengery, na nichž dal o sobě poprvé vědět také Juan Martín del Potro, když před dlouhými patnácti lety získal titul v uruguayském Montevideu. Argentinský sympaťák na svůj úspěch zavzpomínal v medailonku pro web ATP.

Ročník 2005 antukového challengeru v Montevideu se zapsal zlatým písmem do kariéry Juana Martína del Potra. Tehdy sedmnáctiletý mladík, nacházející se na 198. místě žebříčku, se totiž v metropoli Uruguaye poprvé radoval z titulu na ATP Challenger Tour.

„Po vítězství na turnaji jsem se poprvé cítil jako profesionální tenista. Začal jsem věřit ve svou hru a ukázal jsem lidem kolem mě, jak dobrý můžu být v budoucnu,“ uvedl v povídání pro ATP del Potro, jenž na cestě za zmíněnou trofejí přehrál mimo jiné o rok staršího Fabia Fogniniho.

Po listopadovém Montevideu se „Delpo“ posunul v žebříčku na 159. místo. O devět měsíců později, a sice v srpnu 2006, už měl na kontě tři challengerové vavříny a byl blízko top 100. Mezi stovku vyvolených pronikl v říjnu téhož roku.

Následovala série úspěchů – 22 titulů z okruhu ATP (především US Open 2009 a Indian Wells 2018), dále stříbrná a bronzová olympijská medaile a také triumf v Davis Cupu.

„Myslím, že jsem měl po tomhle titulu velmi dobrou kariéru,“ odkázal na osudové Montevideo del Potro. „Challengery jsou důležité k učení se a růstu, jsou to skvostné turnaje,“ doplnil tenista z Tandilu.

Populární Argentinec toho mohl dokázat podstatně víc, v rozletu ho ale opakovaně brzdí zranění. Aktuálně se zotavuje po další operaci pravého kolene, kterou podstoupil letos v srpnu. Dosud posledním ostrým duelem někdejší světové trojky bylo první kolo na travnatém turnaji v Queen’s v roce 2019.