Ceny ATP: Nadal byl odměněn za fair play, Federer je opět nejpopulárnější

- Marek Bartošík

Asociace ATP oznámila vítěze ocenění za rok 2020. Rafael Nadal může slavit počtvrté v kariéře zisk Stefan Edberg Sportsmanship Award. Roger Federer vyhrál po osmnácté v řadě hlasování fanoušků o nejpopulárnějšího tenistu. K dalším oceněným patří mimo jiné Andrej Rubljov, Vasek Pospisil a Carlos Alcaraz.

Rafael Nadal ovládl potřetí za sebou hlasování samotných hráčů o prestižní ceně Stefan Edberg Sportsmanship Award, kterou získá tenista za příkladné chování na kurtu i mimo něj. Legendární Španěl v této kategorii zapsal celkově své čtvrté prvenství (2010, 2018–2020).

Kometa letošní sezóny Andrej Rubljov, jenž triumfoval hned na pěti turnajích, byl podle očekávání vyhlášen hráčem s největším zlepšením. Oceněn byl také trenér ruského tenisty Fernando Vicente.

Trofej za comeback roku obdržel Kanaďan Vasek Pospisil, který se po loňské operaci zad vrátil do elitní stovky. Někdejší wimbledonský čtvrtfinalista aktuálně figuruje na 61. místě žebříčku ATP.

Nováčkem roku se stal Carlos Alcaraz. Sedmnáctiletý Španěl, jenž letos ovládl tři antukové challengery, poskočil od ledna ze 490. na 141. místo v žebříčku.

Roger Federer vyhrál po osmnácté v řadě (2003–2020) hlasování fanoušků o nejoblíbenějšího hráče. Jeho obdivovatele neodradil ani fakt, že Švýcar letos odehrál pouze Australian Open, kde vypadl v semifinále. Cenu nejpopulárnějšího deblového páru získali Britové Jamie Murray a Neal Skupski.

Frances Tiafoe je nejnovějším držitelem ocenění Arthura Ashe za humanitární činnost.

Poněkud formálnější součástí ocenění ATP je vyhlášení nejlepšího hráče a nejlepšího deblového páru, což se váže na žebříček v dané sezóně. Nejlepším hráčem se tedy stal Novak Djokovič, nejlepší dvojicí Mate Pavič a Bruno Soares.