WTA

Místo stresu a bolesti pohoda v pyžamu. Görgesová promluvila o konci kariéry

- Marek Bartošík

Jsou to právě dva měsíce, kdy okruh WTA poněkud překvapivě opustila Julia Görgesová. Dvaatřicetiletá Němka, která to v kariéře dotáhla na deváté místo žebříčku, se za důležitým životním rozhodnutím ohlédla v rozhovoru pro britský deník The Guardian. „Mému tělu je teď lépe,“ pochvaluje si aktuální stav Görgesová.

Ještě loni byla Julia Görgesová členkou elitní dvacítky žebříčku. A také v době ukončení své kariéry na tom byla velmi slušně – vždyť se nacházela mezi padesáti nejlepšími tenistkami planety.

Sympatická Němka si však řekla, že patnáct let dlouhá profesionální dráha, plná cestování, tréninkové dřiny a tenisových bitev, pro ni byla dostatečně náročná. A že je čas na další životní etapu.

„Mému tělu je teď lépe. Cítím méně napětí a méně bolesti, protože psychický stres, který ovlivňuje tělo a mysl, zmizel,“ řekla v rozhovoru pro The Guardian Görgesová.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený ⒿⓊⓁⒺ ✌️?? (@julia.goerges)

Příklad bývalé německé tenistky, jež si v roce 2018 zahrála semifinále Wimbledonu, může sloužit jako vedlejší efekt covidu-19. Během bezmála půlroční turnajové pauzy, způsobené právě světovou pandemií, se totiž Görgesová mohla nerušeně věnovat životu bez tenisu.

„V období po sezóně jsem vždy byla doma dva týdny a pak jsem se musela sbalit a znovu odjet. Pokud máte volno jenom dva tři týdny, pak nad koncem kariéry nikdy nepřemýšlíte. Nicméně když zůstanete mimo okruh pět nebo šest měsíců, otevře se úplně nová kapitola,“ přiznala majitelka sedmi singlových trofejí z okruhu WTA.

Zmíněná kapitola je pro mnohé tenisové profesionály od dětství nepřístupná. A Görgesová, která naposledy nastoupila ve druhém kole Roland Garros, se ji v říjnu rozhodla podruhé otevřít. Z období nečinnosti přitom obavy neměla.

„Věděla jsem, že v určitém momentu bude fajn ustoupit do pozadí. Raději jsem doma, kde zůstanu každý den v pyžamu a kde mě nikdo nevidí,“ zakončila v dobré náladě Görgesová.