Anketu Zlatý kanár ovládla Kvitová. Oceněni byli i Macháč či Krejčíková

- Jan Vojkůvka

Petra Kvitová potřetí v kariéře ovládla anketu Zlatý kanár a definitivně tím uzavřela vydařenou tenisovou sezonu, během níž si zahrála semifinále Roland Garros či čtvrtfinále Australian Open. Nejlepším tenistou mezi muži byl zvolen Jiří Veselý, jediný Čech v elitní světové stovce. Svá ocenění získali i Tomáš Macháč s Barborou Krejčíkovou, kteří vyhráli v kategoriích o nejvýznamnější posun na světových žebříčcích.

Kvitová své Zlaté kanáry získala doposud v letech 2011 a 2014. V obou případech se tak stalo po triumfu ve Wimbledonu, kde právě v těchto sezonách získala své grandslamové tituly. Světová osmička v hlasování o Zlatého kanára neměla konkurenci, když získala 19 z 20 hlasů.

Zkušené tenistce se tím povedlo nahradit na trůnu loňskou vítězku Barboru Strýcovou, která ale ani letos neodešla s prázdnou. Suverénně totiž byla zvolena nejlepší deblistkou republiky.

Kromě vítězství v anketě Zlatý kanár byla Kvitová zvolena i nejlepší českou hráčkou sezony. Mezi muži se ocenění pro nejlepšího hráče sezony dočkal Jiří Veselý, který v tomto roce vyhrál turnaj v indickém Puné.

Nejvýznamnějšího posunu v rámci žebříčku ATP dosáhl Tomáš Macháč, který se poprvé v kariéře prokousal do druhé světové stovky a sezonu zakončil na 195. místě světa. Na žebříčku WTA nejvýznamnějšího progresu dosáhla Barbora Krejčíková. Té se povedlo po postupu do osmifinále Roland Garros premiérově proniknout do elitní světové stovky a rok nakonec zakončila na parádním 65. místě.

Nejlepším týmem České republiky se stal daviscupový tým kapitána Jaroslava Navrátila, jemuž se povedlo letos v předkole vybojovat postup na finálový turnaj Davis Cupu, který se měl hrát v listopadu ve Španělsku. Kvůli pandemii koronaviru však byl finálový turnaj přesunut na rok 2021.

Největšími talenty českého tenisu se stali Vojtěch Petr a Sára Bejlek. Nejlepším tenistou na vozíčku pak Michal Stefanu.

Zlatý kanár 2020: Petra Kvitová
Nejlepší český hráč: Jiří Veselý
Nejlepší česká hráčka: Petra Kvitová
Postup na žebříčku ATP: Tomáš Macháč
Postup na žebříčku WTA: Barbora Krejčíková
Talent roku, chlapci: Vojtěch Petr
Talent roku, dívky: Sára Bejlek
Deblistka roku: Barbora Strýcová
Tým roku: Daviscupový tým ČR
Nejlepší tenista na vozíčku: Michal Stefanu
Cena prezidenta ČTS: Vojtěch Flégl, bývalý tenista a významný promotér českého tenisu; Pavel Kovač, masér českých tenisových národních týmů.