Ještě nekončí! Indický veterán si o rok prodlouží kariéru, chce vyhrát olympiádu

- Filip Lefenda

Když o loňských Vánocích avizoval, že sezona 2020 bude jeho poslední v bohaté kariéře, netušil ještě, že se na svět valí pandemie koronaviru. Osmnáctinásobný grandslamový vítěz ve čtyřhře Leander Paes se proto rozhodl pokračovat v trénování a chystá se startovat na odložených olympijských hrách. A ačkoliv mu na nich bude už 48 let, chce je vyhrát.

V roce 2020 stihl před koronavirovou přestávkou odehrát v úvodním čtvrtletí jen devět deblových zápasů. Na turnajích v Puné, Bengalúru a Dubaji si po boku Australana Ebdena připsal pět výher a tři porážky. Následovala ještě vítězná čtyřhra v rámci Davisova poháru proti Chorvatsku (s Bopannou porazili 2:1 na sety Paviče se Škugorem), od té doby se ale Paes na kurtu neukázal.

Bývalému prvnímu hráči deblového žebříčku zkřížila plány pandemie koronaviru, a to doslova. Vždyť měl být letošní rok jeho rozlučkovým. „Nikdo z nás si nedovedl představit, že nás postihne tak velká pandemie. Všechny nás to donutilo k zamyšlení,“ uvedl sedmačtyřicetiletý indický veterán, který se rozhodl svá loňská slova přehodnotit.

„Po dlouhé pauze se cítím výborně. Absolutně nepochybuji o tom, že se dokáži fyzicky i psychicky připravit ještě na jeden rok,“ potěšil své příznivce.

Jeho hnacím motorem je především vidina účasti na letní olympiádě v Tokiu. „Už nyní držím rekord sedmi účastí na olympijských hrách. Kdybych přidal osmou, zůstala by Indie navždy v rekordních tabulkách,“ vysvětlil muž, jenž je dodnes držitelem jediné tenisové medaile v historii země. V roce 1996 bral ve dvouhře v Atlantě bronz.

Pokud se olympiáda v Tokiu opravdu uskuteční, bude na ní někdejšímu spoluhráči Radka Štěpánka, Lukáše Dlouhého či Martina Damma už 48 let. Přesto se v otázce ambicí rozhodně nedrží při zemi. „Tvrdě na sobě pracuji, nejde mi jen o účast. Pokud odcestuji do Tokia, pojedu tam vyhrát,“ má jasno v současnosti až 129. deblista žebříčku.

Indovi schází už pouze tři účasti k završení stovky startů v hlavních soutěžích grandslamových turnajů. „Nebudu mít klid, dokud neposbírám všechny rekordy – v Davisově poháru, na olympiádě i na grandslamech. Stále ale čekáme na kalendář. Snad bude brzy k dispozici vakcína, abychom už se mohli všichni vrátit k normálnímu životu,“ přeje si rodák z Kalkaty.

Padesátky na krku se Paes neděsí. „Věk je jen číslo. Tenisový míč nezná váš věk. Rozumí síle úderu, rotaci. Záleží jen na nás,“ dodal odhodlaně vítěz 54 deblových a jednoho singlového turnaje.