Nejprve ocenění, pak špatné zprávy. Federer možná nestihne Australian Open

- Filip Lefenda

Chtěl se vrátit do tenisového kolotoče tam, kde z něj před necelým rokem vystoupil. Do jeho plánu se ale vkrádají trhliny. Legendární Roger Federer, jenž letos prodělal hned dvě operace pravého kolene, přiznal, že stále není fit. Nad jeho australským návratem se tak vznáší velký otazník.

Je tomu už téměř jedenáct měsíců, co na konci ledna odehrál Federer v Melbourne svůj poslední soutěžní zápas. Na Australian Open tehdy podlehl v semifinále pozdějšímu turnajovému vítězi Novaku Djokovičovi.

Švýcar musel následně podstoupit artroskopický zákrok s pravým kolenem a chtěl se už v červnu na kurty vrátit, místo toho ale musel na další operaci.

K trénování se dvacetinásobný grandslamový šampion vrátil až v říjnu a jako novou metu návratu si tak stanovil právě příští Australian Open. Jeho poslední slova ale příliš optimistická nebyla.

„Doufal jsem, že budu stoprocentně připravený, tak tomu ale není. Hrozně rád bych v Austrálii hrál, s kolenem to ale bude těsné,“ sdělil médiím šestinásobný turnajový vítěz poté, co byl o víkendu vyhlášen nejlepším švýcarským sportovcem za posledních 70 let.

„Nechci učinit další krok, dokud nejsem zcela připraven. Následující tři týdny mi v mém rozhodnutí pomohou,“ pokračoval Federer, kterému může hrát do karet případný odklad startu turnaje. Zatímco v provizorním kalendáři jako termín začátku stále figuruje 18. leden, čím dál hlasitěji se hovoří o třítýdenním posunu na 8. února.

„Uvidíme, kdy se bude hrát. Odložení na únor by mi určitě pomohlo,“ přiznal Federer. „Jdu kupředu. V poslední době dost pracuji na fyzičce. Uvidíme, kam se posunu za dva měsíce. Mou prioritou budou každopádně až letní akce, tedy Wimbledon, US Open a olympijské hry,“ dodal.